Home » Știri » Primăria București vrea să interzică animalele sălbatice în circuri

Primăria București vrea să interzică animalele sălbatice în circuri

Sebastian Rotaru / 13.01.2017, 16:36
Primăria București vrea să interzică animalele sălbatice în circuri

Proiectul de hotărâre privind interzicerea animalelor sălbatice în circuri, care face parte din „Strategia pentru protecţia şi bunăstarea animalelor din Municipiul Bucureşti” a fost prezentat vineri.

PMB este hotârâtă să ia măsuri împotriva animalelor sălbatice exploatate la circuri, dupa ce, ieri, 11 animale de la Circul Globus au murit într-un incendiu.

Proiectul a fost elaborat de consilierul general PSD, Tudor Ionescu, și se va afla pe ordinea de zi a următoarei şedinţe a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, potrivit primarului general al Capitalei, Gabriela Firea, scrie news.ro.

„Susţin acest proiect. De câteva luni de zile, domnul consilier general, Tudor Ionescu, mi-a prezentat proiectul şi am fost de acord cu el. Lucrurile s-au precipitat acum, având în vedere evenimentul total neplăcut şi tragic de ieri, când a avut loc incendiul de la adăpostul din Petricani. Lucrurile trebuie să intre în linie dreaptă. De câteva luni de zile analizăm proiectul domnului consilier general şi îl susţinem cu toţii. Îl vom promova în prima şedinţă de Consiliu, care va avea loc în ultima săptămână din luna ianuarie”, a declarat, vineri, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, aflată în vizită la adăpostul de câini de la Bragadiru.

Consilierul general din partea PSD, Tudor Ionescu, a precizat că proiectul face parte din „Strategia pentru protecţia animalelor din Municipiul Bucureşti”, care cuprinde două componente: una ce tratează problema animalelor fără stăpân, având în vedere sterilizarea lor şi prevenţia abandonului, şi cealaltă care tratează partea de educaţie.

Tudor Ionescu a spus că adăposturile de animale ar trebui transformate în centre de adopţii, unde oamenii care vor să adopte câini să poată interacţiona cu ei.

„Aceste adăposturi ar trebui transformate în centre de adopţii, unde să putem să venim în weekend să ne plimbăm cu familia, să interacţionăm cu animalele”, a spus Tudor Ionescu.

Consilierul a precizat că, prin această strategie se va înfiinţa un sistem de tip SMURD pentru animale, Serviciu Municipal de Urgenţă şi Resuscitare Veterinară – SMURV, cu clinici mobile care să poată interveni în cazul animalelor rănite.

„(…) Înfiinţarea unui Serviciul Municipal de Urgenţă şi Resuscitare Veterinară – SMURV pentru animale, cu clinici mobile care să poată interveni rapid peste tot prin Bucureşti, pentru că sunt animale care sunt lovite şi la care nu se poate ajunge imediat sau care nu pot fi transportate imediat. Proiectul mai cuprinde o poliţie a animalelor, care să ia măsuri în cazul abandonului, pentru că nu este normal să abandonăm pur şi simplu pe stradă nişte animale”, a mai spus consilierul.

De asemenea, potrivit lui Ionescu, strategia mai cuprinde şi un centru educaţional, unde copiii să poată interacţiona cu animalele.

„Desigur, strategia mai are şi un centru educaţional care să fie, poate, în periferia Bucureştiului, unde să putem să mergem cu copiii să experimenteze interacţiunea cu animale într-un mediu controlat”, a spus Ionescu.