Home » Știri » De ce vrea Primăria Capitalei Direcție de Integritate

De ce vrea Primăria Capitalei Direcție de Integritate

Octavian Palade / 15.11.2016, 09:16
De ce vrea Primăria Capitalei Direcție de Integritate

Pe ordinea de zi ședinței extraordinare de marți a CGMB se află înfiinţarea unei Direcţii de Integritate în Primăria Capitalei. 

Primăria Capitalei intenţionează să înfiinţeze o Direcţie de Integritate, pentru prevenirea faptelor de corupţie şi a abuzurilor profesionale, potrivit unui proiect de hotărâre, relatează news.ro.

Noua Direcţie va avea ca obiect de activitate profesionalizarea funcţiei publice şi eficientizarea actului administrativ, precum şi informarea societăţii civile cu privire la drepturile şi obligaţiile pe care le are la îndemână pentru sprijinirea reformei administraţiei publice, conform expunerii de motive la proiectul de hotărâre a înfiinţării Direcţiei de Integritate.

„Având în vedere necesitatea prevenirii unor fapte de corupţie/abuzuri profesionale, stabilite în conformitate cu legislaţia în vigoare, se impune înfiinţarea la nivelul Primăriei Municipiului Bucureşti a unui canal de sesizare a unor eventuale abuzuri, lipsei de profesionalism, imparţialitate, nerespectarea îndatoririlor de serviciu sau legale, lipsă de confidenţialitate în legătură cu faptele, informaţiile sau documentele de care iau cunoştinţă în exercitarea funcţiei publice ori existenţa conflictului de interese şi a incompatibilităţilor”, se arată în documentul citat.

Direcţia de Integritate din cadrul Primăriei Capitalei ar urma să îşi desfăşoare activitatea prin trei servicii: Serviciul de analiză a informaţiilor şi de cooperare interinstituţională, Serviciul metodologii, studii şi proiecţii anticorupţie/abuzuri profesionale şi Serviciul de monitorizare/verificare a activităţii structurilor din cadrul PMB şi subordonate.

Noul departament ar urma să funcţioneze ca structură distinctă în cadrul aparatului de specialitate al Primarului General, în subordinea directă a acestuia, având un număr de 25 de posturi.

Structura ar urma să întocmească periodic raportări şi informări cu privire la incidentele referitoare la posibilele fapte de corupţie şi de încălcare a integrităţii profesionale şi să declanşeze „acţiuni în vederea înlăturării acestora”, precum şi să supravegheze măsurile coercitive dispuse.

Una dintre atribuțiile Direcţiei este şi aceea de a propune primarului general sesizarea organelor competente, „în condiţiile legii, pentru activităţile ce intră în sfera de competenţă a direcţiei”.

În plus, este prevăzută înfiinţarea unui canal de sesizare de către ceăţenii Capitalei a abuzurilor profesionale şi a faptelor de corupţie, ca alternativă la celelalte linii telefonice puse la dispoziţia publicului de alte instituţii, pentru sesizarea faptelor de corupţie.