Home » Știri » Primăria Iași a găsit o modalitate ingenioasă de a scăpa de zăpada din oraș

Primăria Iași a găsit o modalitate ingenioasă de a scăpa de zăpada din oraș

Sebastian Rotaru / 16.01.2017, 18:50
Primăria Iași a găsit o modalitate ingenioasă de a scăpa de zăpada din oraș

Primăria Iaşi va amenaja platforme pentru topirea zăpezii în cartierele din municipiu, racordate la surse de căldură, urmând ca astfel să fie făcute economii importante la bugetul local, întrucât ”munţii” de zăpadă nu vor mai fi transportaţi în afara oraşului.

Primarul Iaşiului, Mihai Chirica, a anunţat, luni, într-o conferinţă de presă, că municipalitatea va amenaja platforme pentru topirea zăpezii în cartierele din oraş, care vor putea fi folosite şi ca parcări, scrie News.ro.

Mihai Chirica a spus că platformele vor fi racordate la surse de căldură, care pot proveni de la magistralele de temoficare care tranzitează oraşul.

”Pe platformă vom amenaja o cuvă izolată, iar apa provenită va fi preluată şi filtrată, după care se va duce în reţeaua de canalizare a oraşului. Platformele pot deveni locuri de parcare atunci când vremea permite acest lucru. Vom construi astfel de platforme în cartiere”, a precizat primarul Mihai Chirica.

Primarul Iașiului a spus că în acest fel costurile pentru transportul ”munţilor” de zăpadă vor fi reduse la jumătate, economiile la bugetul local fiind ”importante”.

”Sunt volume mari de zăpadă care trebuie transportate. Noi cheltuim 2,5 lei pe tonă, pentru fiecare kilometru. Am economisi miliarde de lei vechi”, a apreciat edilul ieşean.

Întrebat cât ar costa amenajarea unei astfel de platforme, primarul Mihai Chirica a răspuns: ”Nu e foarte scump. Vom căuta un constructor, doar nu merg eu cu roaba”.

Primarul Iaşiului a mai spus că, în general, este mulţumit de modul cum s-a făcut deszăpezirea la Iaşi, dar că lucrurile pot fi îmbunătăţite, mai ales în ceea ce priveşte curăţarea trotuarelor.

”Acum e târziu, dar pentru iarna viitoare vom lua utilaje moderne pentru a degaja rapid zăpada de pe trotuare”, a mai afirmat primarul Iaşiului, Mihai Chirica.