Home » Știri » Prime de Crăciun pentru angajați: Câte firme vor oferi tichete cadou

Prime de Crăciun pentru angajați: Câte firme vor oferi tichete cadou

Octavian Palade / 16.11.2016, 11:28
Prime de Crăciun pentru angajați: Câte firme vor oferi tichete cadou

Trei din cinci societăți din România care vor acorda prime de Crăciun o vor face sub formă de tichete cadou.

Trei din cinci companii din România care vor acorda prime de Crăciun angajaţilor, sub formă de beneficii extrasalariale, vor oferi anul acesta tichete cadou cu ocazia Crăciunului, arată o analiză a Sodexo, preluată de news.ro.

Studiul a fost realizat pe un eşantion de aproximativ 1.500 de companii şi pe baza informaţiilor comerciale ale Sodexo, în intervalul 3 octombrie – 31 octombrie 2016.

Majoritatea firmelor care vor oferi tichete cadou angajaţilor de Crăciun sunt din Bucureşti şi judeţele Ilfov, Timiş, Arad şi Prahova.

Din totalul acestora, aproximativ 50% îşi desfăşoară activitatea în servicii, distribuţie şi în sectorul industrial.

Peste 50% din companiile care vor acorda astfel de beneficii cu ocazia Crăciunului în acest an au între 1 şi 19 angajaţi.

„Tichetele de masă reprezintă, în continuare, cel mai accesat beneficiu extrasalarial acordat de angajatori în România, dar tichetele cadou se află în topul preferinţelor sezoniere atât pentru angajatori, cât şi pentru angajaţi, care îşi pot alege singuri cadoul pe care şi-l doresc. În plus, de anul acesta, angajaţii beneficiază de scutirea totală de la plata impozitelor pentru tichetele cadou”, a precizat directorul de marketing al Sodexo, Adina Popa.

Începând cu luna ianuarie 2016, tichetele cadou acordate de societăți sunt scutite de impozitul pe venit şi pot fi acordate atât angajaţilor, cât şi copiilor minori ai acestora.

Tichetele cadou în cuantum de 150 de lei, acordate cu următoarele ocazii: 8 martie, Paşte, 1 iunie şi Crăciun, precum şi la sărbători similare ale altor culte religioase, sunt neimpozabile şi sunt scutite de contribuţii sociale individuale.

Anterior, pentru acest tip de tichete se aplica impozitul pe venit de 16%.

În acest context, Sodexo estimează că va emite pentru Crăciunul de anul acesta cu 32% mai multe tichete cadou, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2015.

Tichetele cadou pot fi utilizate pentru cumnpărarea de produse şi servicii nealimentare, precum piese de mobilier şi produse pentru casă, produse electro, IT sau obiecte vestimentare.

Aproximativ 10% din angajaţi utilizează tichetele cadou pentru a lua masa la restaurant.

Firma Sodexo a fost înfiinţată în 1966 în Marsilia, Franţa. Compania este prezentă în România din 1998, iar acum are 1.141 angajaţi.

Principalii concurenţi ai Sodexo pe piaţa tichetelor de masă şi a celor de tip cadou sunt Edenred şi Up România.