Home » Știri » Productivitatea muncii din industrie, în scădere la nivel național

Productivitatea muncii din industrie, în scădere la nivel național

Octavian Palade / 26.10.2016, 12:35
Productivitatea muncii din industrie, în scădere la nivel național

Productivitatea muncii din industrie a scăzut cu 1,3% în primele opt luni, potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică.

Productivitatea muncii în domeniul industrial, văzută ca un indicator al eficienţei activităţii angajaţilor, a scăzut cu 1,3% în primele opt luni ale acestui an, în comparație cu aceeaşi perioadă a anului trecut, relevă cifrele făcute publice de Institutul Naţional de Statistică, preluate de news.ro.

Diminuarea productivităţii muncii arată reducerea producţiei realizate de către fiecare angajat, în medie.

Scăderea productivităţii muncii s-a accelerat faţă de prima jumătate a acestui an, când această scădere a fost de doar 1,1%.

Productivitatea mai scăzută a fost determinată mai ales de căderea producţiei din sectorul extractiv, aceasta nefiind însoţită și de o reducere corespunzătoare a personalului.

„În perioada 1.I-31.VIII.2016 comparativ cu perioada corespunzătoare din anul precedent, productivitatea muncii în industrie a scăzut cu 1,3% din cauza scăderii industriei extractive (-13%) şi industriei prelucrătoare (-1%)”, scrie în raportul INS.

Pe de altă parte, producţia industrială a crescut cu 1,1% în primele opt luni din acest an, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2015, avans înregistrat de industria prelucrătoare, care a consemnat un plus de 2,1%

Pe 31 august 2016, sectorul industrial din România avea 1,36 milioane de angajaţi, în creştere cu 30.400 faţă de luna august 2015, reprezentând circa 29% din numărul total al salariaţilor din România.

Productivitatea muncii este unul dintre cei mai importanți indicatori sintetici ai eficienței activității economice a întreprinderilor, care reflectă eficacitatea sau rodnicia muncii cheltuite în procesul de producție. Creșterea productivității muncii constituie cel mai important factor de sporire a volumului producției, de reducere a costurilor de producție și de crestere a rentabilității și competitivității produselor. Nivelul productivității muncii se determină fie ca raport între volumul producției și cantitatea de muncă cheltuită pentru obținerea lui, fie prin raportarea timpului de muncă cheltuit la volumul producției obținute