Home » Știri » Produsele Apple, mai scumpe cu 20% în Marea Britanie. Motivul: ieșirea țării din UE

Produsele Apple, mai scumpe cu 20% în Marea Britanie. Motivul: ieșirea țării din UE

Octavian Palade / 31.10.2016, 12:16
Produsele Apple, mai scumpe cu 20% în Marea Britanie. Motivul: ieșirea țării din UE

Produsele Apple s-au scumpit cu 20% în Regatul Unit, ca urmare a deprecierii lirei sterline după Brexit.

Produsele Apple au suferit o majorare de preț de 20 de procente în Marea Britanie, șefii gigantului IT declarând că au luat această măsură pentru a compensa deprecierea lirei sterline în urma votului britanicilor pentru ieşirea din Uniunea Europeană, la referendumul din iunie, relatează MarketWatch, potrivit news.ro.

 

În urmă cu o săptămână, britanicii puteau cumpăra un computer Apple Mac Pro cu 2.499 de lire sterline, însă joi seară Apple a majorat preţul la 2.999. Aceasta înseamnă o creștere de 20% pentru un produs care nu a mai fost actualizat de ani de zile.

Decizia vine ca reacţie la deprecierea lirei sterline cu aproape 20% faţă de dolar, după referendum, care a erodat profitabilitatea Apple în Marea Britanie.

Compania americană nu este singura care a luat măsuri pentru a compensa impactul deprecierii lirei, ceea ce duce la scumpirea costului vieţii pentru britanici şi le reduce încrederea în viitor.

O serie de trei sondaje separate publicate vineri au arătat scăderea încrederii populaţiei în economie.

Un indice referitor la încrederea consumatorilor, publicat de YouGov/Cebr, a atins în octombrie cel mai redus nivel după luna iulie, imediat după referendum, şi al doilea cel mai scăzut după septembrie 2013.

”Încrederea a scăzut din cauza înăutăţirii situaţiei financiare a oamenilor”, a precizat Stephen Harmston, directorul YouGov.

Potrivit analiştilor, declinul lirei nu s-a încheiat, mai ales după discuţiile despre o ieșire dură din UE, în care Marea Britanie va renunţa la accesul liber la piaţa unică în schimbul controlului strict asupra imigraţiei.

Lira sterlină s-a depreciat după referendum cu 18%, la 1,2185 dolari pe unitate, iar faţă de euro cu 15%.

Declinul este favorabil companiilor multinaţionale care obţin majoritatea veniturilor în străinătate, însă nu şi pentru consumatorii de rând. Produsele importate, precum alimentele, hainele, carburanţii şi electronicele, devin mai scumpe.

Mac Pro este doar ultimul exemplu de produs care a fost scumpit.

Compania Unilever a cerut supermarketurilor, la începutul lunii octombrie, creșterea preţurilor unora dintre cele mai populare produse ale sale, precum maioneza Hellmann, săpunurile Dove şi îngheţata Ben & Jerry’s. Multinaționala a invocat costurile mai mari în dolari, cuplate cu scăderea accentuată a lirei.

Și benzina s-a scumpit în Marea Britanie, preţul acesteia fiind calculat în dolari, cu toate că preţul petrolului a rămas la niveluri scăzute.

Prețurile mai mari ale produselor importate determinat majoarea inflației, care a atins în septembrie 1%, cel mai ridicat nivel de după luna noiembrie 2014.

Banca Angliei anticipează că inflaţia va ajunge la 2% în primul semestru al anului 2017.