Home » Știri » Alertă la o școală din Galați: O profesoară a fost diagnosticată cu tuberculoză

Alertă la o școală din Galați: O profesoară a fost diagnosticată cu tuberculoză

Octavian Palade / 16.11.2016, 15:52
Alertă la o școală din Galați: O profesoară a fost diagnosticată cu tuberculoză

O profesoară de la o şcoală din Galaţi a fost diagnosticată cu tuberculoză. Autoritățile au declanșat o anchetă epidemiologică.

O profesoară de biologie din Galați a fost diagnosticată cu tuberculoză şi internată, luni, la Spitalul de Pneumoftiziologie. O anchetă epidemiologică a fost începută la Şcoala nr. 28 din localitate, acolo unde aceasta predă, relatează news.ro.

Un număr de 360 de elevi de gimanziu şi 63 de profesori şi angajaţi ai Şcolii nr. 28 din Galaţi, cărora li se vor adăuga şi elevi de la clasele primare, vor fi testaţi TBC.

„Faptul că este BK pozitivă, confirmată în microscopie – cultura e în lucru – înseamnă un risc de contagiozitate ridicat pentru cei cu care a intrat în contact într-o perioadă de timp. Am înţeles că predă la 360 de copii din 13 clase din Şcoala 28. Deja ancheta epidemiologică a fost declanşată. Azi a fost chemată prima din clasele a opta”, a declarat Maria Lefter, medic la Spitalul de Pneumoftizologie Galaţi.

Reprezentanţii ISJ Galaţi au transmis că toţi cei cu care profesoara a intrat în contact vor fi testaţi radiologic sau IDR.

„Sunt 360 de copii de la gimnaziu care sunt ţinuţi sub observaţie şi au intrat în protocolul medical pentru situaţii de genul acesta, li se vor face teste IDR, iar copiilor de peste 14 ani radiografie pulmonară. Sunt şi 63 de cadre didactice şi angajaţi din şcoală cărora li se vor face analize. Am înţeles că sunt deja clase unde li s-a făcut radiografie”,  a precizat purtătorul de cuvânt al ISJ Galaţi, Oana Enache.

Purtătorul  de cuvânt a adăugat că şi copiii de la clasele primare din şcoală ar urma să fie testaţi.

„Se va extinde comunicarea şi la învăţământul primar, deşi doamna profesoară nu a avut contact cu elevii de la clasele primare, dar fiind în acelaşi spaţiu şi pentru gimnazial şi pentru primar aerul este acelaşi. Dar toate aceste teste şi investigaţii făcute de cei de la TBC se fac doar cu acordul părinţilor şi prin urmare se aşteaptă acordul acestora şi după aceea se va trece la organizare, e vorba de o zi sau două. Sunt probleme regretabile, dar i se poate întâmpla oricui”, a mai menționat Enache.

Potrivit ISJ Galaţi, în şcoală au fost luate măsuri pentru dezinfecţie, iar toţi elevii sunt ţinuţi sub observaţie.