Home » Știri » Profesori universitari din Constanța, puși sub control judiciar. DNA îi acuză de luare de mită

Profesori universitari din Constanța, puși sub control judiciar. DNA îi acuză de luare de mită

Octavian Palade / 15.11.2016, 15:04
Profesori universitari din Constanța, puși sub control judiciar. DNA îi acuză de luare de mită

Doi profesori universitari de la Academia Navală “Mircea cel Bătrân” din Constanța, unde DNA a făcut percheziţii într-un dosar de luare de mită, au fost puşi sub control judiciar.

Doi profesori de la Academia Navală “Mircea cel Bătrân”, unde procurorii militari ai DNA au făcut percheziţii într-un dosar de dare şi luare de mită, au fost puşi sub control judiciar, relatează news.ro.

Aceștia sunt acuzaţi că au primit bani de la mai mulţi studenţi pentru a le acorda note de promovare la examenele restante. Cadrelor didactice le-a fost pusă și interdicţia de a-şi exercita profesia.

Procurorii militari ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracţiunile de corupţie săvârşite de militari au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pentru 60 de zile faţă de Iulian Antonescu, pentru cinci infracţiuni de luare de mită, şi faţă de Camelia Ciobanu, pentru două infracţiuni de luare de mită, cei doi fiind profesori la Academia Navală “Mircea cel Bătrân”.

Potrivit anchetatorilor, în luna septembrie, Iulian Antonescu şi Camelia Ciobanu, în calitate de cadre didactice ale Academiei Navale ”Mircea cel Bătrân” Constanţa, au primit de la mai mulţi studenţi sume de bani cuprinse între 200 de lei şi 200 de euro sau alte foloase necuvenite.

“Foloasele respective au fost primite pentru a le acorda studenţilor respectivi note de promovare la examenele restante ce urmau a fi susţinute în perioada august – septembrie 2016”, menționează DNA.

Profesori universitari obligați să nu-și exercite profesia

În perioada în care se află sub control judiciar, cei doi profesori au mai multe obligaţii, între care să nu îndeplinească profesia în exercitarea căreia au săvârşit faptele, să nu ia legătura cu persoanele menţionate în ordonanţele procurorilor militari, să nu depăşească limita teritorială a României decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului militari, să informeze DNA cu privire la schimbarea locuinţei şi să se prezinte la Poliţia Judeţeană Constanţa, conform programului de supraveghere sau de câte ori sunt chemaţi.

În situația în care cele două cadre didactice încalcă obligaţiile ce le revin, atunci controlul judiciar poate fi înlocuit cu arestul la domiciliu sau cu arestul preventiv.

În cauză se fac acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

Procurori militari din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au efectuat, săptămâna trecută, mai multe percheziţii la şapte adrese din Constanţa, între care şi sediul Academiei Navale “Mircea cel Bătrân”, într-un dosar penal care vizează suspiciuni privind infracţiuni de corupţie comise în cursul anului 2016.