Home » Știri » Protest în București: marți este organizată o nouă manifestație

Protest în București: marți este organizată o nouă manifestație

Sebastian Rotaru / 24.01.2017, 14:57
Protest în București: marți este organizată o nouă manifestație

Un nou protest faţă de proiectele de ordonanţă de urgenţă privind graţierea şi modificarea Codului penal este anunţat pe Facebook, pentru marţi, de la ora 17.00, în Piaţa Universităţii din Capitală.

„Astăzi (marţi, n.r.) expiră termenul de şapte zile de discuţii publice pe baza Ordonanţei privind graţierea şi amnistia, ceea ce noi nu am văzut să se întâmple. Drept urmare, ne strângem la Universitate astăzi, 24.01.2017, începând cu ora 17.00 şi pornim într-un marş spre Guvern”, se arată într-o postare pe pagina evenimentului, relatează News.ro.

Proiectele de ordonanţă de urgenţă privind graţierea şi modificarea Codului penal au fost puse în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Justiţiei în 18 ianuarie, propunerile, sugestiile şi opiniile legate de aceste acte normative putând fi exprimate până marţi, 24 ianuarie.

Mai multe proteste au avut loc şi duminică, atât în Capitală, cât şi în mai multe oraşe din ţară.

La ultimul protest din Bucureşti au participat peste 20.000 de oameni, care au mers în marş din Piaţa Universităţii în Piaţa Victoriei şi apoi la sediul PSD din Kiseleff. În Piaţa Universităţii s-a aflat, timp de aproximativ 15 minute, şi preşedintele Klaus Iohannis, care a spus că este inadmisibil să fie schimbate legile în modul în care se intenţionează şi că oamenii au de ce să fie indignaţi.

Proiectul OUG promovat de Ministerul Justiţiei prevede graţierea integrală a pedepselor de până la cinci ani precum şi jumătate din pedeapsa femeilor gravide, a celor care au în întreţinere copii sub cinci ani, a celor cu vârste de peste 60 de ani, precum şi a celor cu boli incurabile în faze terminale.

Prevederile nu se aplică recidiviştilor, nici celor care s-au sustras executării pedepsei şi nici celor care comit infracţiuni după data de 18 ianuarie 2017. Proiectul prevede că OUG intră în vigoare în 18 februarie 2017.

Proiectul de OUG care modifică prevederi din Codul Penal şi din Codul de Procedură Penală ia în calcul pagubele materiale mai mari de 200.000 de lei în cazul abuzului în serviciu, reducând de la şapte la trei ani de detenţie nivelul maxim al pedepsei şi eliminând sancţiunea cu interdicţia privind ocuparea unei funcţii publice.