Home » Știri » Protest în Valea Jiului: peste 350 de mineri de la Paroșeni și Uricani sunt blocați în subteran

Protest în Valea Jiului: peste 350 de mineri de la Paroșeni și Uricani sunt blocați în subteran

George Stanciu / 06.12.2016, 13:58
Protest în Valea Jiului: peste 350 de mineri de la Paroșeni și Uricani sunt blocați în subteran

Peste 350 de mineri de la Paroşeni şi Uricani, din Valea Jiului, s-au blocat în subteran, fiind nemulțumiți de faptul că nu şi-au primit salariile la timp. Marți, o delegaţie formată din ortaci şi lideri sindicali va negocia cu conducerea Societăţii de Închideri Mine, în vederea găsirii unor soluții.

La mina Uricani s-au blocat în subteran 47 de mineri din schimbul patru şi 78 de mineri din schimbul întâi, iar la mina Paroşeni protestează în subteran 27 de mineri din schimbul trei, alţi 64 din schimbul patru şi 141 din schimbul întâi. În total, 357 de mineri își cer drepturile salariale, protestând în subteran.

Laszlo Domokos, liderul Sindicatului Huila din Valea Jiului, a declarat pentru news.ro că o comisie formată din mineri şi lideri de sindicat va discuta cu conducerea Societăţii de Închideri Mine.

”Am stabilit la pontaj şi la schimburi să formăm o delegaţie de patru persoane, două de la mina Uricani şi două de la Paroşeni, câte un lider de sindicat şi câte un miner de la fiecare, care va merge la Societate unde vom discuta, vom lua legătura cu Ministerul Energiei şi vom solicita să  intermedieze între noi şi CEH să ne asigure măcar salariile pe decembrie şi ianuarie”, arată Domokos.

În timpul serii de luni, cei 41 de mineri din schimbul trei de la Mina Paroşeni s-au blocat sub pământ, nemulţumiţi că avansul la salariu, ce trebuia plătit din 29 noiembrie, nu le-a fost încă achitat.

”Protestul este legat de drepturile salariale. Avansul la salariu ar fi trebuit achitat în 29 noiembrie, însă banii nu au intrat nici astăzi. Mina Paroşeni, la fel ca şi cea de la Uricani, aparţine de Societatea Naţională de Închideri Mine, iar celelalte: Lonea, Livezeni, Lupeni şi Vulcan aparţin de Complexul Energetic Hunedoara. În Vulcan sunt două mine, Vulcan şi Paroşeni. Cei de la Vulcan şi-au luat banii, cei de la Paroşeni nu. Oamenii vorbesc între ei, normal că sunt nemulţimiri. Au fost probleme legate de încasări lună de lună în ultimul an, dar s-au găsit soluţii întotdeauna”, afirma Domokos cu privire la situația minerilor.

Minerii din schimbul trei de la Mina Paroşeni nu au vrut să coboare inițial în subteran, dar în urma mai multor discuții, aceștia au făcut un compromis, coborând în mină, fără a lucra. La Mina Paroşeni extragerea cărbunelui se va opri la finalul lui 2017, conform calendarului de închidere a minelor.