Home » Știri » Proteste la Chișinău față de organizarea alegerilor prezidențiale în diaspora

Proteste la Chișinău față de organizarea alegerilor prezidențiale în diaspora

George Stanciu / 14.11.2016, 16:02
Proteste la Chișinău față de organizarea alegerilor prezidențiale în diaspora

Câteva sute de cetățeni moldoveni protestează, luni după-amiază, în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chișinău, revoltați față de modul de organizare a alegerilor prezidențiale în diaspora.

La ora transmiterii acestei ştiri, protestatarii au început să mărșăluiască spre sediul Comisiei Electorale Centrale, blocând circulaţia în zona centrală din Chișinău. Ei flutură steaguri ale României şi strigă „Demisia”, ”Ruşine” şi „Veniţi cu noi”.

Pe traseu, protestatarilor li s-au alăturat mai multe persoane.

Socialistul Igor Dodon a obţinut 52,4% din totalul voturilor exprimate, duminică, la cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, în timp ce candidata proeuropeană Maia Sandu a reuşit să obţină 47,6% din sufragii, au arătat rezultatele parţiale anunţate luni dimineaţă, după ce 99,81% din procesele verbale au fost centralizate, arată news.ro.

Mai bine 1,6 milioane de alegători moldoveni s-au prezentat la urne, duminică. Un număr de 133.967 de cetăţeni moldoveni au votat în secțiile din diaspora, unde încă de dimineață au fost cozi uriaşe, iar cu câteva ore înainte de încheierea procesului electoral, în multe secții de vot din străinătate s-au epuizat buletinele de vot, sute de oameni neavând posibilitatea să mai voteze.

Moldovenii din diaspora au călătorit sute de kilometri pentru a putea să-ți exprime votul în al doilea tur al scrutinului prezidenţial şi s-au mobilizat pe pagina ”Adoptă un vot”. De-a lungul întregii zile de duminică, moldovenii au postat pe Facebook fotografii cu cozile uriaşe de la secţiile de votare.

Cu puţin timp înainte ca urnele să se închidă, Maia Sandu a ameninţat că va face o plângere penală împotriva ministrului de Externe şi preşedintei Comisiei Electorale Centrale, ce nu au livrat un număr suficient de buletine de vot pentru al doilea tur al alegerilor.