Home » Știri » Punctul de pensie, majorat de Senat prin adoptare tacită. Cu cât vor crește pensiile

Punctul de pensie, majorat de Senat prin adoptare tacită. Cu cât vor crește pensiile

Octavian Palade / 07.11.2016, 13:21
Punctul de pensie, majorat de Senat prin adoptare tacită. Cu cât vor crește pensiile

Nu numai punctul de pensie a fost majorat. Senatorii au adoptat tacit şi creșterea pensiilor foştilor membri CAP la 500 lei.

Punctul de pensie ar urma să fie majorat cu până la 40% din venitul mediu brut de la 1 ianuarie 2017 şi la 45% începând cu data de 1 iulie 2017. De asemenea, Senatul a adoptat tacit și creșterea pensiilor foştilor membri ai cooperativelor agricole, la 500 de lei, scrie news.ro.

Senatul urmează să constate, în şedinţa de plen de luni, cele trei propuneri legislative care aveau termen de dezbatere data de 2 noiembrie.

Prima proiect legislativ adoptat tacit este semnat de parlamentari de la PSD, ALDE, UNPR, independenţi şi minorităţi şi prevede majorarea valorii punctului de pensie la 40% din venitul mediu brut de la 1 ianuarie 2017 şi apoi la 45%, începând cu data de 1 iulie 2017.

Proiectul de lege privind modificareaa sistemului public de pensii a fost iniţiat de senatoarea Cristiana Anghel.

Propunerea legislativă prevede ca ”valoarea punctului de pensie să nu fie mai mică decât 40% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat începând cu 1 ianuarie 2017, respectiv 45% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat începând cu 1 iulie 2017”.

O altă iniţiativă legislativă care a trecut tacit de Senat prevede creșterea pensiilor celor care au lucrat la CAP şi este semnată de senatorul PMP Haralambie Vochiţoiu.

Propunerea de modificare a Legii nr. 263 privind sistemul unitar de pensii publice prevede ca pensiile foştilor membri ai cooperativelor agricole din agricultură să fie majorate la 500 de lei prin acordarea unei indemnizaţii sociale.

”Trebuie să votăm acest proiect de lege atât de necesar celor care la ora asta au doar 350 de lei pensie. 500 de lei oricum este insuficient, dar anticipez corul de bocitoare din Ministerul de Finanţe, care ne va spune că nu sunt bani. (…) Guvernul trebuie să caute soluţii pentru aceşti români care au lucrat în agricultură şi au contribuit de-a lungul vieţii lor la construcţia acestei ţări”, argumenta senatorul Haralambie Vochiţoiu în timpul dezbaterilor de la Comisia de muncă.

În consecință, Comisia de muncă a adoptat un raport de admitere a propunerii legislative.

Al treilea proiect de act normativ se referă la abrogarea art.23 alin.(a) din Ordonanţa de Urgenţă nr.11 din 23 martie 2004, privind stabilirea unor măsuri de reorganizare în cadrul administraţiei publice centrale, şi este semnat de parlamentari de la PSD, ALDE şi PMP. Propunerea legislativă prevede evaluarea trimestrială a coşului minim de consum lunar, de către INS.

Toate aceste proiecte de acte normative vor fi trimise către Camera Deputaţilor, for decizonal în aceste cazuri.