Home » Știri » RADET, ELCEN şi Romgaz, convenție pentru plata în avans a gazelor

RADET, ELCEN şi Romgaz, convenție pentru plata în avans a gazelor

Octavian Palade / 26.10.2016, 16:17
RADET, ELCEN şi Romgaz, convenție pentru plata în avans a gazelor

RADET, ELCEN şi Romgaz au semnat o convenție pentru plata în avans a gazelor. Anunțul a fost făcut de primarul general al Capitalei, Gabriela Firea.

RADET, ELCEN şi Romgaz au semnat o convenție privind plata în avans a stocului de gaze necesar funcţionării regiei de termoficare pe toată perioada sezonului rece. Suma totală este de 417 milioane de lei, relatează news.ro.

„Ieri (marţi, n.r.) s-a semnat convenţia dintre RADET, ELCEN şi Romgaz privind justificarea avansurilor de plată agreată de Primăria Municipiului Bucureşti pentru repartizarea în avans a sumei de 417 milioane de lei, adică aproape 100 de milioane de euro pentru achitarea în avans a gazelor pe toată perioada de iarnă. Aceste fonduri vor fi folosite exclusiv pentru asigurarea stocului necesar de gaze pentru funcţionarea la parametrii necesari a regiei de furnizare a agentului termic RADET”, a anunțat primarul general al Bucureștiului.

Gabriela Firea a menționat că această convenţie va fi supusă spre dezbatere la ședința Consiliului General de săptămâna viitoare.

„Nu putem să subestimăm votul şi dezbaterea din Consiliul General, dar eu sunt convinsă că acest proiect de hotărâre va avea votul consilierilor generali. În primul rând, ne bazăm pe majoritatea PSD-ALDE, dar sunt convinsă că, poate, în al doisprezecelea ceas, şi celelalte grupuri politice, în Consiliul General, vor înţelege să nu mai blocheze RADET-ul, să nu mai blocheze furnizarea agentului termic către populaţie, aşa cum au făcut-o când am discutat proiectul de hotărâre care mandata Consiliul de Administraţie al RADET să ia toate măsurile economice, judiciare şi financiare care se impuneau la acel moment pentru salvarea Regiei în folosul cetăţenilor. Eu cred că se va semna”, a mai precizat primarul general.

„Pactul” RADET, ELCEN şi Romgaz, semnat după intrarea în insolvenţă Regiei de termoficare

Potrivit Gabrielei Firea, proiectul de hotărâre care „parafează şi legiferează, practic, convenţia pentru cele o sută de milioane de euro în avans” a fost necesar ca urmare a OUG 36/2016 referitoare la unele măsuri pentru funcţionarea sistemelor centralizate de alimentare cu energie termică a populaţiei. Edilul Capitalei a adăugat că nu se pune problema falimentului RADET şi că măsura insolvenţei a fost singura soluţie viabilă pentru continuarea activităţii regiei în folosul bucureştenilor.

Gheorghe Piperea, reprezentant al administratorului judiciar, a precizat că nu trebuie să existe temeri în ceea ce priveşte o eventuală intrare în faliment a RADET şi că Regia se concentreză pe activitatea curentă.

„Din analiza făcută, categoric nu există temeri în ceea ce priveşte o eventuală intrare în faliment a Regiei. Asta nu înseamnă că Regia este într-o situaţie deja rezolvată în 20 de zile, e o chestiune de luni sau poate chiar ani de zile. Ne concentrăm, în momentul de faţă, pe ceea ce înseamnă activitatea curentă”, a declarat Gheorghe Piperea.

Avocatul Piperea a precizat că raportul elaborat după patruzeci de zile de la intrarea în insolvenţă este mai important, deoarece în acesta vor fi dezvăluite cauzele insolvenţei, persoanele vinovate, dar vor fi arătate şi modalităţile de reorganizare.

Reprezentantul administratorului judiciar a mai spus că au fost ridicate popririle cerute de creditori şi că asociaţiile de locatari plătesc direct Regiei, la fel ca şi în cazul conturilor bancare ce sunt în prezent în administraţia RADET.

Administratorul special al RADET, Sorin Chiriţă, a detaliat unele măsuri care au fost luate de Regia de distribuție a energiei termice.

„Ca măsuri pe care le-am luat este că s-a consituit dispeceratul comun RADET-ELCEN. Începând cu 1 noiembrie, vom asigura permanenţa la nivelul secţiilor de transport, distribuţie şi furnizare cu schimbul doi, ingineri, maiştri şi tehnicieni se vor afla permanent la muncă pentru a asigura continuitatea serviciului. La nivelul fiecărei secţii vom avea cel puţin doi instalatori şi un electrician care asigură rezolvarea reclamaţiilor. Iar Telverde funcţionează continuu”, a precizat Sorin Chiriţă.

Consiliul de Administraţie al ELCEN a decis pe 22 septembrie înaintarea cererii de insolvenţă a societăţii către Tribunalul Bucureşti, ca urmare a situaţiei financiare grave a companiei şi a hotărârii consilierilor generali ai Capitalei de intrare în insolvenţă a RADET.

Datoriile totale ale ELCEN au ajuns la aproximativ 1,6 miliarde de lei, în vreme ce creanţele înregistrate de RADET însumează aproximativ 3,6 miliarde de lei.

ELCEN este în subordinea Ministerului Energiei. Compania produce şi distribuie energie termică şi energie electrică. Este cel mai mare producător de energie termică din România, asigurând aproape 40 la sută din producţia la nivelul ţării şi 90 la sută din producţia din Bucureşti.

RADET este subordonată Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi este administratorul celui mai mare sistem de termoficare din România. Regia asigură 74 la sută din necesarul de energie termică al Capitalei. 95 la sută din consumatori sunt de tip casnic, restul fiind de tip social şi industrial (instituţii publice şi companii).