Home » Știri » Raed Arafat: Populația nepregătită de cutremur este vulnerabilă

Raed Arafat: Populația nepregătită de cutremur este vulnerabilă

George Stanciu / 10.10.2016, 13:48
Raed Arafat: Populația nepregătită de cutremur este vulnerabilă

Raed Arafat, Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, este de părere că oamenii nepregătiți pentru cutremur sunt  vulnerabili, și din această cauză populația trebuie să fie informată, şi nu să se considere că instituțiile trebuie să tacă pentru a nu crea panică.

Arafat a mai adăugat și că, în cazul unui cutremur, spitalele trebuie să poată face față evenimentului, să nu le cadă aparatele de pe pereţi. De asemenea, cetățenii trebuie să ştie ce e nevoie să aibă pregătit în casă şi să le fie accesibile mâncare, apă, medicamente, dar şi un radio pe baterii, pentru a putea fi la curent cu mesajele transmise de la autorități.

„O populaţie care nu este pregatită este o populaţie vulnerabilă. Primul pas ar fi informarea populaţiei pentru a se comporta în timpul unui dezastru. (…) Copiii ar trebui să înveţe la şcoală cum să se comporte în timpul unui unui cutremurul sau orice alt dezastru”, a transmis, luni, Raed Arafat, fiind prezent la un seminar cu privire la folosirea tehnologiilor anticutremur, la care iau parte și experți din Japonia.

Raed Arafat a mai afirmat că prevenţia este cea mai eficientă, iar pentru asta, cetățenii trebuie să fie pregătiți şi fiecare instituție trebuie să-și cunoască rolurile, conform news.ro.

„Japonezii au învăţat cum să trăiască cu aceste dezastre. Cel mai important lucru este prevenirea. Costisitor şi greu de făcut”, a mai spus Arafat.

„Japonezii au riscuri mult mai multe decât noi. Populaţia a învăţat cum să trăiască cu aceste riscuri în jurul ei, pentru că zeci de ani au învăţat populaţia şi au indus în conştientul public conştiinta publică. Am dori să ajungem şi cu populaţia noastră acolo în următorii ani, pentru că nu este un lucru care se întâmplă peste noapte”, a spus Raed Arafat.

Secretarul de stat afirmă că instituţiile trebuie să fie extrem de bine pregătite, iar spitalele trebuie să facă față unui asemenea eveniment, „să nu le cadă aparatele, să fie fixate bine pe pereţi”.

„Populaţia trebuie să aibă absolut tot ce-i trebuie din punct de vedere al izolării lor în caz de cutremur, de anumite utilităţi de care ar avea nevoie. Apă, mâncare, medicamente, un radio pe baterii, pe care să poţi să auzi mesajele pe care le transmit autorităţile statului către populaţie, o pătură. Toate acestea trebuie să le ai în casă pregătite, să fie accesibile şi să fie foarte aproape de tine în caz că se întâmplă un cutremur”, a adăugat Raed Arafat.

Secretarul de stat a adăugat că în România se acționează mizând pe liniște, pentru a evita panica în rândul oamenilor, dar că populaţie şi nepregătită și neinformată este vulnerabilă, se panichează şi nu ştie ce să facă.

„Riscul la clădirile publice, dacă se întâmplă ceva cu ele, este ca noi să nu ne putem îndeplini misiunea faţă de populaţie. Colegii din Japonia explicau că instituţiile publice, clădirile acestora trebuie să ne asigurăm că ele rămân funcţionale după un cutremur”, a adăugat Raed Arafat, vorbind despre clădirile cele mai importante după un cutremur.

La seminarul cu tema „Izolarea Seismică”, sunt prezentate diverse tehnologii anticutremur și reunește experţi în domeniul măsurilor  antiseismice, specialişti ai ministerelor Transporturilor şi Dezvoltării din Japonia, dar şi profesori universitari.

Sursă imagine: www.ziuaconstanta.com