Home » Știri » Raluca Prună: Nu va fi în mandatul meu o graţiere colectivă

Raluca Prună: Nu va fi în mandatul meu o graţiere colectivă

Octavian Palade / 08.11.2016, 16:33
Raluca Prună: Nu va fi în mandatul meu o graţiere colectivă

Raluca Prună, ministrul Justiţiei, a adăugat că o graţiere colectivă nu va rezolva situaţia grea din penitenciare.

O graţiere colectivă nu este pe placul ministrul Justiţiei, care a afirmat marţi că nu este de acord cu acest lucru, dar susţine propunerea zilelor compensatorii pentru condiţiile grele din penitenciare, scrie news.ro.

În opinia ministrului, o astfel de graţiere ar reumple închisorile în mai puţin de un an, având în vedere rata mare a recidivei.

„Am avut două proiecte mari de graţiere în 1997 şi 2002. Dacă România s-ar decide să facă mâine o nouă graţiere colectivă, printr-o lege adoptată de Parlament, nu ar rezolva decât efectul. Graţierea nu va rezolva situaţia foarte grea din penitenciare şi condiţiile pe care eu le-am văzut. Dacă este să ne luăm după recidiva care există în România, ea nu e mică deloc şi, din calculele noastre, ar duce la reumplerea acestor penitenciare într-un termen mai mic de un an”, a menţionat Raluca Prună, după semnarea acordului de colaborare dintre Ministerul Justiţiei şi Ministerul Dezvoltării, cu privire la implementarea, la nivel local, a Strategiei Naţionale Anticorupţie (SNA) 2016-2020.

La întrebarea dacă se mai construieşte penitenciarul de la Caracal, Raluca Prună a răspuns că acesta nu se va realiza, deoarece nu este de acord Ministerul Apărării, având în vedere că penitenciarul ar fi prea aproape de baza militară de la Deveselu.

În schimb, ministrul Justiţiei a declarat că se construieşte un penitenciar în comuna Berceni de lângă Ploieşti.

Referindu-se la proiectul de lege privind reducerea cu 10 la sută a pedepselor deţinuţilor care sunt închişi în condiţii improprii, pus în dezbatere, Raluca Prună a explicat că zilele deduse din pedeapsă nu sunt un drept excepţional în cadrul sistemului penitenciar.

„Am făcut acest lucru pentru că trebuie să arătăm mai multă toleranţă faţă de un sistem penitenciar care nu este în cele mai bune dintre stările posibile şi pentru că avem decizia cvasipilot privind condiţiile din penitenciare. Va fi foarte greu de explicat de ce am decide să dăm o compensaţie de unul, doi sau trei euro pe zi. Cum ar putea un Guvern să explice unei societăţi că, în loc să dăm bani, de pildă, pentru educaţie, alegem să dăm o compensaţie bănească celor aflaţi în detenţie? Am găsit această modalitate de recompensare care înseamnă multă muncă pentru Administraţia Naţională a Penitenciarelor”, a precizat Raluca Prună.