Home » Știri » Raluca Turcan cere retragerea celor două OUG și demisia lui Iordache

Raluca Turcan cere retragerea celor două OUG și demisia lui Iordache

Sebastian Rotaru / 23.01.2017, 11:42
Raluca Turcan cere retragerea celor două OUG și demisia lui Iordache

Președintele interimar al PNL, Raluca Turcan, afirmă că Guvernul trebuie să retragă cele două proiecte de ordonanță de urgență privind grațierea și modificarea legilor din domeniul penal, iar ministrul Justiției, Florin Iordache, să demisioneze.

„Guvernul trebuie să retragă, de îndată, cele 2 proiecte de ordonanțe de urgență privind grațierea și modificarea legilor din domeniul penal și să dea asigurări că actuala majoritate renunță la astfel de demersuri de subminare a statului de drept. Actualul ministru al Justiției trebuie să demisioneze pentru încercarea sa de ciopârțire a legilor penale și de grațiere a protejaților politici”, susține Turcan, potrivit unui comunicat de presă, notează Agerpres.

Raluca Turcan subliniază că PNL își asumă să inițieze în Parlament, doar acolo unde e cazul, punerea în acord a legilor din domeniul penal cu deciziile Curții Constituționale, având o consultare publică prealabilă cu organizațiile magistraților și societatea civilă.

„Continuarea de către liderii PSD-ALDE a acestei atitudini iresponsabile nu va rezolva lucrurile ci va adânci revolta oamenilor care au transmis un mesaj cât se poate de clar: Legea este pentru a fi respectată, și nu pentru a fi ocolită. O societate democratică se bazează pe respectarea legilor și nu pe ocolirea lor ori pe scutirea unor privilegiați politic de răspunderea legală. PNL își păstrează punctul de vedere asumat, acela de a respinge orice inițiativă legislativă ce promovează grațieri colective, care este întărit de argumentul conform căruia astfel de măsuri nu rezolvă problema din penitenciare”, conchide Raluca Turcan.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) analizează, miercuri, în şedinţa plenului, proiectele de ordonanţă de urgenţă privind graţierea şi modificările codurilor penale, trimise de Ministerul Justiţiei pentru avizare.

„În şedinţa din data de 25 ianuarie 2017, ora 15.00, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii va analiza solicitarea Ministerului Justiţiei privind avizarea Proiectului de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală şi a Proiectului de Ordonanţă de Urgenţă pentru graţierea unor pedepse”, a anunţat, luni, CSM, potrivit News.ro.