Home » Știri » Record: Cea mai vârstnică femeie care va ajunge în spațiu

Record: Cea mai vârstnică femeie care va ajunge în spațiu

Octavian Palade / 18.11.2016, 12:18
Record: Cea mai vârstnică femeie care va ajunge în spațiu

Cea mai vârstnică astronaută în activitate este pe cale să stabilească un nou record: Peggy Whitson a decolat spre Staţia Spaţială Internaţională într-o nouă misiune.

Un nou record stabilit de Peggy Whitson, cea mai vârstnică astronaută în activitate: aceasta a decolat spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS) în cadrul unei noi misiuni spaţiale – cea de-a treia din carieră – şi a spus că speră să doboare în timpul acesteia şi alte recorduri, relatează BBC, potrivit news.ro.

Peggy Whitson, o veterană de la NASA, este prima femeie care a deţinut comanda Staţiei Spaţiale Internaţionale şi deţine recordul pentru cea mai mare perioadă petrecută în spaţiu de o femeie.

Acum, deoarece va împlini vârsta de 57 de ani în timpul acestei misiuni, ea va deveni şi cea mai vârstnică femeie care ajunge în spaţiu.

Femeia astronaut a decolat spre ISS de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan, în noaptea de joi spre vineri.

La bordul capsulei Soyuz cu care a decolat astronauta americană se mai află cosmonautul rus Oleg Noviţki şi astronautul francez Thomas Pesquet.

Cei trei vor ajunge la bordul ISS în cursul zilei de sâmbătă. Echipajul de pe avanpostul orbital este alcătuit dintr-un american şi doi ruşi – Shane Kimbrough, Serghei Rizhikov şi Andrei Borisenko.

Pe parcursul misiunii lor, care va dura până în luna mai 2017, Peggy Whitson, Oleg Noviţki şi Thomas Pesquet vor realiza şi o serie de experimente ştiinţifice.

Femeia astronaut va stabili un nou record

Peggy Whitson, născută în statul american Iowa, are o diplomă de studii aprofundate în biochimie şi a lucrat pentru NASA în cadrul mai multor proiecte medicale şi ştiinţifice, înainte de a fi selectată, în 1996, pe lista candidaţilor care doreau să devină astronauţi.

A zburat în spaţiu pentru prima dată în 2002 şi a devenit prima femeie care a deţinut comanda ISS în 2007. Ea va doborî noi recorduri, din nou, atunci când va prelua comanda avanpostului orbital, pentru a doua oară, în luna februarie.

La încheierea misiunii, Peggy Whitson va fi petrecut în spaţiu mai mult timp decât oricare alt astronaut american şi va depăşi actualul record de 544 de zile deţinut de Jeff Williams.

Staţia Spaţială Internaţională, un proiect internaţional la care participă 16 ţări, finanţat în principal de Statele Unite, a fost creată pentru a înlocui fosta staţie spaţială sovietică MIR şi este locuită în permanenţă de echipaje de astronauţi, începând din anul 2000. Cu o valoare de 100 miliarde de dolari, ISS a fost plasată pe orbită în 1998 şi pluteşte deasupra Terrei la o altitudine de aproximativ 400 de kilometri.