Home » Știri » Religia și jocurile de noroc acționează în mod similar asupra creierului

Religia și jocurile de noroc acționează în mod similar asupra creierului

George Stanciu / 30.11.2016, 13:04
Religia și jocurile de noroc acționează în mod similar asupra creierului

Un nou studiu arată că euforia spirituală reprezintă un răspuns parțial pavlovian, asemănător cu cel întâlnit în alte momente fericite din viață.

A-l găsi pe Dumnezeu poate să-ți ofere o senzație similară cu cea simțită atunci când te îndrăgostești, sau când câștigi un premiu important la jocuri de noroc, pentru că asemenea evenimente activează aceleași circuite de recompensă în creier, conform unui studiu de la Universitatea din Utah.

Cercetătorii au studiat rezultatele unor teste fMRI (rezonanță magnetică funcțională imagistică) făcute pe 19 persoane ce sunt mormoni devotați, pe măsură ce aceștia au fost expuși la rugăciune sau la pasaje din scriptură, elemente alese pentru a evoca spiritualitatea. Analizele arată că regiunea nulceului accumbens se activează, această zonă fiind asociată cu recompensa și cu plăcerea.

Autorul principal al studiului, Jeffrey S. Anderson, este de părere că această conexiune dintre experiențele spirituale și circuitele de recompensă ale creierului ne indică faptul că astfel de evenimente sunt o formă de condiționare pavloviană. Conform cercetătorului, asemenea mecanisme pot explica și atașamentul indivizilor față de lideri religioși sau de idealuri spirituale: o femeie luterană din Minnesota și un susținător ISIS din Siria pot să resimtă la fel efectele religie, chiar dacă sistemele lor de credință sunt diametral opuse.

În plus, este destul de probabil ca unii oameni să fie mai predispuși la a resimți plăcere datorită religiei decât alții. Cu toate acestea, un răspuns neurologic de acest fel nu este limitat doar la persoanele religioase. Oamenii ce nu cred în divinitate pot să simtă aceleași senzații dacă sunt expuși unor scene patriotice, unor peisaje din natură sau chiar când contemplează idei științifice profunde.

”Știm că regiuni similare ale creierului sunt activate atunci când apreciem muzica, atunci când experimentăm dragostea romantică sau parentală, sau chiar atunci când câștigăm la jocuri de noroc”, arată Anderson, citat de engadget.com.

Cercetătorii au fost atenți să nu subestimeze compexitatea fenomeului religios în creier. Aceștia țin cont de faptul că descrierile experiențelor religioase sunt diverse și sugerează că un studiu de amploare care să observe activitatea întregului creier în timpul activității spirituale este necesar, pentru a înțelege mai bine sistemele care pun în practică acest răspuns aparent pavlovian.