Home » Știri » Remus Pricopie: ceea ce celebrăm este Ziua Unirii și nu a dezbinării

Remus Pricopie: ceea ce celebrăm este Ziua Unirii și nu a dezbinării

Sebastian Rotaru / 24.01.2017, 11:31
Remus Pricopie: ceea ce celebrăm este Ziua Unirii și nu a dezbinării

Rectorul SNSPA, prof. univ. dr. Remus Pricopie, a declarat, marți, că toți cei care conduc România ar trebui să înțeleagă semnificația zilei de 24 ianuarie, afirmând că „ceea ce celebrăm este Ziua Unirii și nu ziua dezbinării”.

„(…) Ar trebui să celebrăm Ziua Unirii Principatelor, un moment important al istoriei noastre, dar facem acest lucru într-un climat care nu are nimic în comun cu ideea de ‘sărbătoare națională’. Parcă niciodată, în ultimii ani, spațiul public din România nu a fost marcat de atâta dezbinare, radicalizare și instigare la ură! Deși actorii instituționali ar trebui să fie primii care să caute ceea ce ne unește și ceea ce ne apropie, vedem cum preocuparea dominantă este să se sape tranșee tot mai adânci și să se promoveze lipsa de respect față de cei care nu împărtășesc aceleași opinii cu noi. Oare acestea au fost idealurile de la 1859? Cu siguranță nu! Toți cei care conduc astăzi România ar trebui să înțeleagă semnificația zilei de 24 ianuarie într-o notă a toleranței și a colaborării instituționale și nu a confruntării”, susține rectorul SNSPA Remus Pricopie, într-o postare pe Facebook, potrivit Agerpres.

În opinia acestuia, „eforturile tuturor ar trebui orientate spre respectarea și întărirea idealurilor democratice și a valorilor care guvernează o societate modernă, nu pentru promovarea intereselor personale sau de grup”.

„România este a tuturor cetățenilor români, iar binele public trebuie să includă binele fiecăruia dintre noi, nu doar al unora. România are nevoie, ca și acum mai bine de 150 de ani, de lideri politici cu viziune pentru a înțelege contextul internațional și a acționa cu înțelepciune în vederea satisfacerii acelor interese care trec dincolo de ciclurile electorale”, subliniază rectorul SNSPA.

Pricopie lansează și îndemnul „să nu uităm că ceea ce celebrăm este Ziua Unirii și nu ziua dezbinării”.

„Mi-aș dori ca acest an să aducă o parte din aceasta semnificație, pentru ca anul viitor să putem celebra Centenarul Marii Uniri într-un climat mai constructiv, mai aproape de sensul real al gesturilor istorice la care ne referim. Aș vrea să parcurgem cu toții aceste zile căutând elementele care să aducă mai mult dialog, mai mult respect, mai multă cooperare, mai multă unire și să lăsăm în urmă instrumentele confruntării”, spune Pricopie, în postarea sa.