Home » Știri » Republica Moldova: Dodon cere alegeri anticipate

Republica Moldova: Dodon cere alegeri anticipate

Octavian Palade / 14.11.2016, 12:32
Republica Moldova: Dodon cere alegeri anticipate

Noul preşedinte prorus al Republicii Moldova, Igor Dodon, vrea să îndepărteze Guvernul proeuropean prin alegeri anticipate în 2017.

Socialistul Igor Dodon, declarat învingător în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale de duminică din Republica Moldova, a anunţat luni, la un post de televiziune rus, că va propune alegeri legislative anticipate anul viitor, transmite Reuters, citat de news.ro.

Într-un interviu acordat postului de televiziune Russia-24, Igor Dodon a declarat că această iniţiativă vizează să înlăture actualul Guvern proeuropean, pentru ca el şi aliaţii săi să-şi poată pună în aplicare proiectele.

Socialistul a obţinut 52,29% din voturile exprimate, duminică, la cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, iar candidata proeuropeană Maia Sandu a strâns 47,71% din sufragii, potrivit rezultatelor parţiale anunţate luni dimineaţă, după centralizarea a 99,9% din procesele-verbale.

Peste 1,6 milioane de cetățeni cu drept de vot s-au prezentat la urne duminică, la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova. Un număr de 133.967 de cetăţeni moldoveni au votat în străinătate, la secțiile respective formându-se cozi uriaşe. Cu câteva ore înainte de încheierea procesului electoral, în multe secţii de votare nu mai existau buletine de vot, sute de oameni neavând ocazia să voteze.

Înainte de închiderea urnelor, Maia Sandu a ameninţat că va face o plângere penală împotriva ministrului de Externe şi preşedintei Comisiei Electorale Centrale, care nu au trimis un număr suficient de buletine de vot pentru al doilea tur al alegerilor.

După anunţarea rezultatelor parţiale care îl arătau câştigător, Igor Dodon a susţinut o conferinţă de presă în care le-a transmis celor care au votat-o pe Maia Sandu că va fi şi preşedintele lor, cerându-le “să calmeze spiritele”.

Rolul preşedintelui este important în Republica Moldova, acesta având dreptul de a întoarce legi în Parlament, de a dizolva Legislativul în unele condiţii şi de a numi premierul.

Socialistul Igor Dodon este primul preşedinte moldovean ales direct, după anul 2000, şi a câştigat alegerile prezidenţiale cu promisiunea unei apropieri de Moscova în detrimentul Bruxelles-ului.