Home » Știri » Revoluția antisovietică din 1956: Tensiuni între Moscova și Budapesta

Revoluția antisovietică din 1956: Tensiuni între Moscova și Budapesta

Octavian Palade / 26.10.2016, 15:48
Revoluția antisovietică din 1956: Tensiuni între Moscova și Budapesta

Revoluția antisovietică din 1956 provoacă tensiuni între ambasadorul rus la Budapesta și autoritățile ungare.

Revoluția antisovietică a devenit subiect de dispută între cele două țări, după ce presa rusă a avut unele relatări „negative” despre acest eveniment, în contextul în care Ungaria a comemorat 60 de ani de la sângeroasa insurecţie, scrie Deutsche Welle, citat de news.ro.

Autoritățile de la Budapesta au denunţat marţi ca fiind „umilitoare” comentariile televiziunii ruse despre Revoluţie şi l-au convocat pe ambasadorul rus la sediul Ministerului de Externe.

Televiziunea rusă de stat ar fi prezentant rebeliunea armată drept „nişte revolte” în timpul cărora „mii de foşti nazişti au fost eliberaţi din închisoare”.

Totodată, serviciul public rus de televiziune de stat a sugerat că Statele Unite şi ţări europene occidentale au orchestrat revoluţia.

Postul TV a prezentat insurecţia drept prima „revoluţie colorată”, la fel ca „revoluţia portocalie” care a avut loc în Ucraina în 2005.

Autoritățile ungare au transmis Moscovei că „nu vom accepta vreo reprezentare defavorabilă a revoluţiei şi eroilor din 1956”, conform unui comunicat citat de agenţia ungară de stat MTI.

Cuvântul rusesc pentru „revoltă” – „progrom” – nu are conotaţii antisemite, însă în Ungaria are un înțeles negativ, pentru că sute de mii de evrei au fost deportaţi şi ucişi de nazişti.

Partidul ungar de opoziție  „Politica poate fi altfel” a cerut Ministerului de Externe să protesteze pe lângă Ambasada Rusiei.

Ungaria a marcat 60 de ani de la Revoluţia antisovietică printr-o serie de ceremonii, care au culminat duminică.

Maghiarii s-au ridicat împotriva conducerii staliniste sovietice pe 23 octombrie 1956, însă revoluția a fost reprimată în sânge de Moscova, iar Ungaria a rămas în „sfera de control” a URSS până în 1990.