Home » Știri » Rezoluție ONU: Drepturile omului, încălcate în Crimeea. Teritoriul, aflat sub „ocupație temporară”

Rezoluție ONU: Drepturile omului, încălcate în Crimeea. Teritoriul, aflat sub „ocupație temporară”

Octavian Palade / 16.11.2016, 10:39
Rezoluție ONU: Drepturile omului, încălcate în Crimeea. Teritoriul, aflat sub „ocupație temporară”

Organizația Națiunilor Unite (ONU) condamnă printr-o rezoluţie încălcarea drepturilor omului în Crimeea, teritoriu aflat sub „ocupaţie temporară” rusă.

Încălcarea drepturilor omului în Crimeea a fost condamnată, printr-o rezoluție adoptată marți, de Comisia Adunării Generale a ONU pentru Drepturile Omului. Totodată, Comisia a cerut Rusiei să le permită observatorilor Naţiunilor Unite să viziteze teritoriul ucrainean anexat în 2014, transmite Associated Press, potrivit news.ro.

Este prima rezoluţie a Comisiei privind Crimeea. Documentul respectiv a fost adoptat cu 73 de voturi pentru, printre care SUA, Franţa şi Marea Britanie, 23 împotrivă şi 76 de abţineri.

În luna decembrie, textul rezoluției va fi supus la vot în Adunarea Generală, iar observatorii se aşteaptă ca acesta să fie aprobat.

Pe de altă parte, Rusia a făcut presiuni împotriva rezoluţiei, pe care o consideră “motivată politic” şi “subiectivă”.

Un oficial din Ministerul rus de Externe, Anataloi Viktorov, a declarat că poporul Crimeei “a ales să voteze într-un referendum istoric pentru reuniunea cu Rusia”.

Acesta a adăugat că ONU „ignoră complet impactul negativ pe care îl au acţiunile autorităţilor ucrainene asupra locuitorilor Crimeei”, care au aceleaşi drepturi şi privilegii precum restul cetăţenilor ruşi.

Printre statele care s-au opus rezoluţiei s-au numărat China, Iran, India, Siria, Africade Sud, Serbia şi Coreea de Nord.

Mai multe ţări latino-americane şi africane s-au abţinut.

Rezoluţia condamnă abuzurile şi discriminarea din Crimeea, regiune pe care Rusia a anexat-o în februarie 2014. Anexarea nu este recunoscută de ONU, astfel încât documentul descrie situaţia drept “ocupaţie temporară”.

Serhii Kîslîţîa, viceministrul ucrainean de Externe, a declarat că, după anexare, în Crimeea s-au înmulţut cazurile de “execuţii extrajudiciare, intimidare, detenţii arbitrare, tortură” şi încălcare a dreptului la liberă exprimare.

Organizaţiile pentru drepturile omului au atras atenția cu privire la minoritatea tătară din teritoriu, care a avut de suferit în urma opoziţiei faţă de regimul rus.

Totodată, rezoluţia cere Kremlinului să “ia toate măsurile necesare pentru a pune capăt imediat abuzurilor împotriva locuitorilor Crimeei” şi să coopereze cu ONU pentru monitorizarea situaţiei.