Home » Știri » Roboții vor rămâne pașnici și în viitor

Roboții vor rămâne pașnici și în viitor

George Stanciu / 28.11.2016, 12:04
Roboții vor rămâne pașnici și în viitor

Roboții care le pun gând rău creatorilor reprezintă una din marile temeri legate de inteligența artificială, dar scenariile de acest fel mai au de așteptat.

Atacurile iminente ale roboților nu sunt ceva care ar trebui să ne sperie, având în vedere cele mai noi cercetări legate din domeniul inteligenței artificiale. Aceasta nu reprezintă un pericol iminent pentru umanitate, conform Fast Company, care citează raportul ”One Hundred Year Study on Artificial Intelligence (AI100)”.

Studiul efectuat de către Universitatea Stanford face parte dintr-un proiect ce se desfășoară în continuare, dar care nu va oferi raporturi anuale – următorul va fi publicat ”în câțiva ani”, conform autorilor. Primul raport poate fi descărcat de aici și tratează modul în care schimbările din domeniul inteligenței artificiale vor schimba Statele Unite din prezent și până în 2030. Zonele de interes analizate de raport includ transporturile, sistemul medical, cel educațional, locurile de muncă, dar și politicile publice, arată digitaltrends.com.

Transporturile autonome vor fi prima experiență a majorității oamenilor cu inteligența artificială. O astfel de experiență este crucială, deoarece va influența masiv părerea individului despre roboți și inteligență artificială. Astfel de progrese în domeniul medical vor ajuta doctorii în oferirea unor diagnostice rapide și cât mai corecte, arată studiul.

Raportul concluzionează cu o remarcă din partea autorilor, aceștia fiind de părere că nu există niciun motiv de îngrijorare pentru oameni din partea roboților, în viitorul apropiat. Peter Stone, inginer la University of Texas și autor principal al acestui raport, spune că unii oameni se tem că ”dintr-o dată, roboții vor face o mulțime de lucruri pe care noi nu vrem să le facă, și vor fi capabili să le facă spontan”.

Cu toate acestea, abilitatea roboților de a deveni conștienți de sine și de a fi preocupați de propria longevitate este un pas foarte mare față de interesele și capabilitățile actuale.