Home » Știri » România, codașa UE în materie de competenţe digitale

România, codașa UE în materie de competenţe digitale

Sebastian Rotaru / 23.01.2017, 12:55
România, codașa UE în materie de competenţe digitale

Suntem înconjurați de tehnologie la tot pasul. Nu facem nicio mișcare fără a accesa internetul, dar se pare că ocupăm un loc demn de neurmat la capitolul competențe digitale.

România ocupă penultimul loc din Uniunea Europeană la capitolul competenţe digitale, conform Indexului Economiei şi Societăţii Digitale (Digital Economy and Society Index – DESI), indică studiul Ipsos Mori realizat pentru Microsoft la nivelul european printre companiile mici şi mijlocii.

Numărul mare de specialişti IT din economie este unul dintre motivele pentru care România nu ocupă ultima poziţie din UE în domeniul competenţelor digitale. Când vine vorba de integrarea tehnologiei în mediul de afaceri însă, România se plasează pe locul 28 din 28, potrivit studiului Ipsos Mori, informează Mediafax.

Întrebaţi, 84% din respondenţii români (lucrători IT din companii mici şi mijlocii) au declarat că se simt pregătiţi să folosească aplicaţiile şi dispozitivele pe care le au la dispoziţie în companie, comparativ cu doar 59% în Europa Occidentală. În acelaşi timp însă mai puţine dintre companiile româneşti au un website (55%) sau o zonă online dedicată clienţilor (16%) faţă de media occidentală (69% respectiv 21%).

Un alt aspect relevat potrivit studiului constă în atitudinea pozitivă cu care afacerile româneşti privesc epoca digitală raportat la cele din vestul Europei – respondenţii consideră că tehnologia le va ajuta şi fluidiza deciziile operaţionale şi strategice (79% în România versus 59% în Vest) sau le va aduce mai multe date relevante despre clienţi (67% faţă de 53%).

În ceea ce priveşte mobilitatea angajaţilor, România are în continuare o rată scăzută faţă de majoritatea statelor europene, 7 din 10 angajaţi declarând că trebuie să fie prezenţi la birou pentru a-şi îndeplini sarcinile de serviciu; totuşi, se constată o creştere a flexibilităţii faţă de 2015, când 8 din 10 angajaţi declarau că trebuie să fie prezenţi la birou pentru a-şi îndeplini sarcinile de serviciu.

Foarte puţini dintre cei ce activează în domeniul informaticii simt că tehnologia digitală a avut un impact negativ asupra activităţii lor. Opt din zece (80%) spun că a avut un impact pozitiv asupra abilităţilor lor, trei sferturi confirmă acelaşi impact pozitiv cu privire la capacitatea lor de a inova (75%), cooperarea între echipe (76%) şi motivaţia lor de la locul de muncă (74%).

Aceiaşi lucrători din România sun în general de acord că tehnologia le îmbunătăţeşte relaţia cu clienţii şi le permite să îşi dezvolte afacerea. Şapte din zece (71%) sunt de acord că sunt în măsură să rămână conectaţi cu clienţii şi să îşi îmbunătăţească loialitatea clienţilor, în timp ce într-o proporţie similară sunt de acord că tehnologia le permite să construiască relaţii mai bune cu clienţii existenţi (73%).

Lucrătorii români din sectorul IT consideră că dezvoltarea de competenţe (49%) şi strategia companiei lor (43%) sunt cele mai mari provocări interne cu care companiile lor se vor confrunta în următoarea perioadă. Două cincimi menţionează, de asemenea, inovarea de noi produse şi servicii (38%), vânzările companiei şi strategia de marketing (38%).

Factorii de decizie români estimează că vânzările şi strategia de marketing vor reprezenta provocările cele mai stringente cu care organizaţia se va confrunta în următoarele 12 luni; trei sferturi (76%) menţionează acest lucru. În acelaşi timp, şi aceştia sunt de acord că dezvoltarea competenţelor angajaţilor (72%) şi strategia companiei (72%) sunt, de asemenea, probleme care cer atenţie specială.

La capitolul protecţia datelor, 80% din angajaţii chestionaţi în România simt că informaţiile proprii sunt protejate oriunde s-ar afla, comparat cu 67% în vestul Europei. Între manageri, 79% sunt de aceeaşi părere când vine vorba de datele firmei, faţă de 58% în Europa occidentală. Dintre aceiaşi manageri, 72% declară că afacerea lor dispune de protecţie avansată a datelor faţă de media vestică de 54%.

Pe de altă parte, un raport Microsoft Security arată că ţara noastră are rate de apariţie a riscurilor de securitate consistent superioare mediei mondiale (31,3% versus 20,8% pentru trimestrul al patrulea din 2015) şi o medie mai mare de calculatoare detectate ca fiind infectate (36,4 din 1.000 faţă de 16,9 media mondială).

Ipsos Mori a realizat în 2016, pentru Microsoft, un studiu la nivel european printre companiile mici şi mijlocii – categorie care formează aproape 99% din totalul companiilor de pe continent. Studiul a abordat teme legate de folosirea datelor şi a tehnologiilor de ultimă oră pentru a atrage noi clienţi, a creşte productivitatea şi a inova în domeniul de activitate în care activează.