Home » Știri » Ministrul Finanțelor: România, potenţial de creștere economică de 4,2% până în 2020

Ministrul Finanțelor: România, potenţial de creștere economică de 4,2% până în 2020

Octavian Palade / 10.11.2016, 11:44
Ministrul Finanțelor: România, potenţial de creștere economică de 4,2% până în 2020

România are un potenţial de creștere economică de 4,2% în perioada 2017-2020, spune ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu.

Pe lângă potențialul de creștere economică, România are şanse să se apropie, până la finalul acestui deceniu, la 70% din media nivelului de dezvoltare al Uniunii Europene, calculat după paritatea puterii de cumpărare, potrivit ministrului Finanțelor, citat de news.ro.

“România se află într-o poziţie foarte bună. Are o creştere economică foarte bună, fără dezechilibre. Îndatorarea este foarte scăzută. Am avut rate-recod la finanţarea publică. Toate acestea reprezintă premisele pentru o dezvoltare durabilă. România are un potenţial de creştere  economică de 4,2% în perioada 2007-2020, dublu faţă de media europeană”, a declarat Anca Dragu.

Ministrul Finanțelor a menționat că România a recuperat în ultimii ani din decalajul faţă de astatele dezvoltate din UE.

“În unele ţări convergenţa a funcţionat bine, în alte mai puţin bine. România şi-a redus decalajul faţă de alte ţărin din UE, iar convergenţa s-a îmbunătăţit cu 22 de puncte procentuale, de la 34% la 56,6% în 2015”, a mai afirmat Dragu.

Ministrul s-a referit la datele biroului european de statistică, Eurostat, publicate în luna iunie, care arată că România a înregistrat, alături de Polonia, cea mai rapidă apropiere de statele bogate din vestul Europei dintre toate statele membre după intrarea în blocul comunitar.

România a ajuns în 2015 la 57% din media UE după produsul intern brut (PIB) pe locuitor la paritatea puterii de cumpărare, indicatorul-cheie după care se măsoară nivelul real de dezvoltare al naţiunilor, ajungând aproape la egalitate cu Croaţia, care are un nivel de 58%.

În 2006, ultimul an în afara Uniunii Europene, România se situa la 38% din media UE după acest indicator, la egalitate cu Bulgaria, ţară care a rămas între timp mult în urma României, înregistrând anul trecut un nivel de doar 46% din media UE.

Anca Dragu a adăugat că, dacă România îşi va menţine un ritm de creştere economică de cel puţin 5%, atunci nivelul de convergenţă al României va ajunge la 70% din media UE din 2020, aşa cum şi-a asumat guvernul.