Home » Știri » România, neatractivă pentru investitorii în energie regenerabilă

România, neatractivă pentru investitorii în energie regenerabilă

Octavian Palade / 07.11.2016, 13:03
România, neatractivă pentru investitorii în energie regenerabilă

România a ieşit din top 40 ţări atractive pentru proiecte de energie regenerabilă, după ce anul trecut s-a situat pe locul 34.

România nu mai este în topul țărilor care pot oferi energie regenerabilă, pe fondul reducerii drastice a schemei de sprijin pentru electricitatea produsă din surse regenerabile, scrie news.ro.

În același timp, foarte proprietari de parcuri eoliene şi solare, ameninţaţi de faliment, caută să vândă, dar li se oferă preţuri prea mici, arată un raport publicat luni de compania de consultanţă şi audit EY.

Domeniul energiei eoliene din România a înregistrat o edevărată explozie în perioada 2010-2013, în urma schemei generoase de subvenţionare introdusă de statul român, prin facturile plătite de către consumatori.

După 2013 însă, Executivul a schimbat legislaţia, la presiunea celorlalţi producători de energie şi a marilor consumatori, deoarece aceștia se plângeau că înregistrează pierderi din cauza subvenţiilor prea mari pentru energia verde.

Potrivit aceluiași raport, sectorul energiei eoliene a înregistrat pierderi de 4 miliarde de lei în 2014 şi 2015 din cauza reglementărilor şi modificărilor legislative care au afectat companiile din domeniu.

„Mulţi deţinători de parcuri eoliene şi solare, ameninţaţi de faliment, caută să le vândă, în timp ce potenţialii cumpărători oferă preţuri încă inacceptabile. În plus, asimilarea turnurilor turbinelor eoliene drept construcţii impozitabile a contribuit suplimentar la înrăutăţirea sentimentului investitorilor”, a menționat Valeriu Binig, consultant în cadrul EY România.

EY România adaugă că țara noastră a îndeplinit încă de acum ţinta specifică anului 2020 privind ponderea regenerabilelor în consumul brut de energie primară, însă nu este clar dacă vor supravieţui suficiente capacităţi de generare până în 2020, când se verifică îndeplinirea ţintei specifice.

Termenul de recuperare a unei investiţii într-un proiect eolian realizat în România depăşeşte, în condiţiile de astăzi, 30 de ani, arată calculele efectuate de EY România.

Schema de subvenţionare presupune subvenţionarea producătorilor de energie verde, în principal eoliană şi fotovoltaică, prin intermediul unor certificate verzi, care se regăsesc în facutilr plătite de consumatorii casnici și industriali.

Din data de 1 iulie 2013, Executivul a amânat până în perioada 2017-2020, acordarea unui număr de certificate verzi pentru energia verde.

Ca urmare a modificării legislaţiei în 2013, producătorii afirmă că în acest moment există pe piaţă un excedent de peste 6 milioane de certificate verzi, care nu au cumpărător.

Clasamentul celor mai atractive ţări pentru investiţii în energie regenerabilă, realizat de EY, pune pe primul loc continuare SUA, urmate de de China, India, Chile şi Germania.

Marea Britanie contrazice tendinţa de îmbunătăţire la nivel european, coborând pe poziţia 14 în cadrul indexului, cea mai joasă din toate timpurile.