Home » Știri » România, pe locul al nouălea în privința numărului de morți în avalanșe

România, pe locul al nouălea în privința numărului de morți în avalanșe

Octavian Palade / 22.11.2016, 12:48
România, pe locul al nouălea în privința numărului de morți în avalanșe

România se află pe locul al nouălea în ceea ce priveşte numărul de morţi în avalanșe, arată o statistică a International Commission for Alpine Rescue.

România se află pe locul al nouălea în privința numărului persoanelor care şi-au pierdut viaţa în avalanșe în perioada 1983 – 2015, potrivit unei statistici care ia în calcul avalanşele produse în ţări membre ale International Commission for Alpine Rescue (ICAR), structură din care fac parte zeci de asociaţii ale salvatorilor montani din întreaga lume, inclusiv din România, relatează news.ro.

Un comunicat transmis marţi de Salvamont Argeş citează o statistică realizată pentru ţările membre ale International Commission for Alpine Rescue, care situează România pe locul al nouălea în ceea ce priveşte numărul de morţi în avalanşe, cu 2,78 morţi pe sezon.

”Statistica se referă la perioada 1983-2015, astfel încât nu ia în calcul şi avalanşa de la Bâlea Lac, din 17 aprilie 1977, soldată cu 23 de morţi, care ar fi contribuit serios la creşterea valorii medii. În afara acelui cumplit sezon, numărul maxim de morţi în avalanşă din ţara noastră a fost de câte nouă, în două sezoane diferite”, arată documentul citat.

Potrivit aceleiaşi surse, în ultimii ani, ca urmare a încălzirii climei, iernile sunt mai uscate şi mai scurte, prin urmare, pericolul de avalanşă fiind ”mai puţin extins şi mai puţin evident”.

În sezonul 2014-2015 au fost şase avalanşe, cu 17 schiori implicaţi, supravieţuind toţi. Dar masa de zăpada era mult sub normal în oricare dintre momente, considerând normale iernile anilor ’80 si ’90. Din fericire, a crescut şi nivelul de pregătire în autosalvare, schiorii de free-ride având în mare parte kitul de avalanşă, pe care ştiu să îl folosească, mulţi fiind dotaţi şi cu rucsaci cu airbag.Însă trebuie conştientizat faptul că toate acestea, coroborate cu emiterea şi consultarea buletinului de risc de avalanşă, doar cresc şansele, nu sunt soluţii care să garanteze supravieţuirea”, se mai precizează în comunicatul Salvamont Argeş.