Home » Știri » Postul de știri România TV, amendat de CNA: 10.000 de lei, în urma reclamațiilor CSM și DNA

Postul de știri România TV, amendat de CNA: 10.000 de lei, în urma reclamațiilor CSM și DNA

Octavian Palade / 15.11.2016, 14:09
Postul de știri România TV, amendat de CNA: 10.000 de lei, în urma reclamațiilor CSM și DNA

Postul de știri România TV a fost amendat de Consiliul Naţional al Audiovizualului cu 10.000 de lei, în urma unor reclamaţii CSM şi DNA.

Canalul de știri România TV a fost amendat cu 10.000 de lei de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), marţi, pentru emisiunile ”Ediţia de seară” difuzată în 10 mai, ”Cheia zilei”, difuzată pe 15 iunie, şi pentru emisiuni de dezbatere şi ştiri difuzate în perioada 18 – 30 septembrie, relatează news.ro.

Sancțiunea a fost dată ca urmare a unor reclamaţii formulate de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) şi Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), deoarece nu a fost solicitat un punct de vedere al unei persoane acuzate şi nu au fost respectate prevederi ale legislaţiei audiovizuale referitoare la utilizarea unor înregistrări.

În reclamaţia formulată de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), se arată că în cadrul dezbaterilor din emisiunea ”Ediţia de seară”, Elena Udrea, deputat în Parlamentul României şi fost ministru, a lansat acuzaţii la modalitatea de funcţionare a sistemului judiciar român, afirmând existenţa unor interfeţe între activitatea DNA, SRI şi clasa politică.

Potrivit unei alte reclamaţii înaintate de CSM, în emisiunea ”Cheia zilei”, într-o intervenţie telefonică, fostul preşedinte Traian Băsescu a acreditat ideea că activitatea de urmărire penală şi judiciară a procurorilor din DNA este coordonată şi influenţată prin impunerea unor soluţii de către instituţii sau persoane din afara sistemului judiciar.

”Totodată, acreditarea ideii că activitatea acestora se desfăşoară cu încălcarea dispoziţiilor legale creează un dubiu greu de înlăturat cu privire la independenţa magistraţilor, cu consecinţa afectării sistemului judiciar”, se mai precizează în recșamație.

De asemenea, în cadrul unor emisiuni de dezbatere şi ştiri din perioada 18 – 30 septembrie a fost difuzat un material înregistrat, format din fotografii diverse cu procurorul DNA, Mircea Negulescu, cu avocata Claudia Tănase (în una dintre aceste fotografii, femeia avea bluza ridicată şi îşi ţinea mâna pe abdomen), fotografii cu Răzvan Alexe, o schemă care prezenta o relaţie între Mircea Negulescu – procuror, Claudia Tănase – martor denunţător, Stelian Bădescu – fost primar Ploieşti, Răzvan Alexe, Sabin Iancu – şef SRI Prahova, precum şi o conversaţie, care pare a fi de pe o reţea de socializare, între Mircea Negulescu şi Cătălin Stavri.

”Vă solicit să analizaţi dacă transmiterea de către un post de televiziune cu acoperire naţională a unor fotografii care surprind aspecte de la un eveniment privat însoţite de subtitlul «Porno-procurorul DNA» încalcă sau nu încalcă dispoziţiile legale aplicabile tuturor instituţiilor mass media din domeniul audiovizualului din România”, se menționează într-o reclamație.

Sancţiunea a fost acordată la o reluare a votului, după ce cazul a fost discutat de membrii forului audiovizual în mai multe şedinţe.

Acordarea amenzii postului România TV a trecut cu şase voturi, după ce Orsolya Eva Borsos şi-a retras propunerea de acordare a unei amenzi de 20.000 de lei, pe care a formulat-o într-o şedinţă anterioară. ”Retrag propunerea de 20.000 de lei, în speranţa de a vota ceva”, a spus Orsolya Eva Borsos.

Astfel, Orsolya Eva Borsos, Viorel Vasile Buda, Monica Gubernat, Radu Bogdan Herjeu, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea au votat pentru amenda de 10.000 de lei, în defavoarea propunerii de 40.000 de lei, preluată de Dorina Rusu de la Valentin Alexandru Jucan. Aceasta a fost votată de Dorina Rusu şi de Gabriel Tufeanu.

România TV, amendată pentru că „nu a adus dovezi”

Amenda a fost dată potului de ştiri România TV în baza articolului 3, alineatul 2 din Legea audiovizualului, care prevede că toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.

De asemenea, sancţiunea a fost dată în baza articolului 40, alineatele 1 şi 2 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.

”În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere; dacă acuzaţiile sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; în situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie să se precizeze acest fapt”, se precizează în articol.

Articolul menţionat prevede, la alineatul 2, că moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare sau să indice, cel puţin, probele care le susţin, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt.

Amenda a mai avut la bază şi articolul 65, litera c din Codul audiovizual, care prevede că în emisiunile de ştiri şi dezbateri, titlurile şi textele afişate pe ecran trebuie să reflecte cât mai fidel esenţa faptelor şi datelor prezentate.

 

Sancţiunea dată postului România TV a fost formulată şi în baza articolelor 38 din Codul audiovizual, potrivit căruia difuzarea înregistrărilor convorbirilor telefonice sau a corespondenţei provenite din surse confidenţiale ori a căror credibilitate nu este suficient verificată este permisă numai dacă acestea prezintă un interes public justificat şi sunt însoţite de punctul de vedere al persoanei vizate.

De asemenea articolul 39 din Codul audiovizual a stat la baza sancţiunii. Acesta prevede că ori de câte ori se invocă interesul public justificat pentru a difuza producţii audiovizuale care pot aduce atingere drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale unei persoane, difuzarea trebuie însoţită de punctul de vedere al persoanei în cauză. În situaţia în care persoana refuză să prezinte un punct de vedere, radiodifuzorii sunt obligaţi să precizeze acest fapt.