Home » Știri » Românii care câștigă peste 1.000 de euro lunar. În ce domenii lucrează de fapt

Românii care câștigă peste 1.000 de euro lunar. În ce domenii lucrează de fapt

Alexandru Cazacu / 16.07.2021, 09:00
Românii care câștigă peste 1.000 de euro lunar. În ce domenii lucrează de fapt

Deși sunt mulți oameni în România care încasează lună de lună salariul minim pe economie, există și români care câștigă peste 1.000 de euro lunar. Haideți să vedem cine sunt aceste persoane și în ce domenii lucrează.

Românii care câștigă peste 1.000 de euro lunar

După cum spuneam, mai bine de jumătate de milion de români au un loc de muncă de unde încasează lună de lună un salariu de peste 1.000 de euro. Ei bine, potrivit datelor unui într-un raport al Institutului Național de Statistică, majoritatea dintre aceștia sunt bugetari sau lucrează în domenii particulare, în IT sau la Bancă.

Mai exact, este vorba despre nu mai puțin de 540.000 de români care primesc lunar salarii de cel puțin 1.000 de euro. Potrivit datelor INS, cei mai mulți dintre ei lucrează în administrația publică (39%), domeniul IT (27%), iar 10% dintre aceștia își desfășoară activitatea în producția de energie electrică și termică. De asemenea, INS a mai arătat recent că în luna mai a acestui an, salariul mediu net a fost de 3492 lei, adică cu 69 lei (-1,9%) mai mic decât în luna aprilie 2021, însă, în creștere cu 9,8% față de luna mai a anului trecut.

Ce spun experții

Cu toate că numărul salariaților mai bine plătiți a crescut, asta nu înseamnă că realitatea din România este una ”normală”. Potrivit profesorului Dumitru Miron, de la Academia de Studii Economice, nici persoanele care au salarii de peste o mie de euro nu se pot încadra în ”middle class” (clasa de mijloc).

”Chiar dacă numărul salariaților mai bine plătiți a crescut, nu cred că cei care câștigă peste 1.000 de euro net se în­ca­drează în „middle class“, pen­tru că tre­buie să jude­căm struc­tu­ra so­cială a societății românești prin ra­portare la me­dia eu­ro­peană, nu ne putem izola când există liber­ta­tea circulației forței de mun­că.

Din punctul meu de ve­de­re, așa-zisa clasă de mijloc ar începe de la un ni­vel al veni­tu­rilor de 2.000 de euro în sus per mem­bru de familie“, a explicat profesorul Dumi­tru Miron de la Academia de Studii Economice, potrivit Ziarul Financiar.

Unde lucrează românii care câștigă peste 1.000 de euro lunar
Unde lucrează românii care câștigă peste 1.000 de euro lunar

Salariul mediu net a scăzut în luna mai

Datele Institutului Național de Statistică mai arată că, în luna mai, în majoritatea activităților din sectorul economic, nivelul venitului salarial mediu net a fost mai mic decât în aprilie, ca urmare a acordării în lunile precedente de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru performanțe deosebite, de fidelitate ori pentru sărbătorile de Paște), drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). Totodată, scăderile veniturilor salariale medii nete au fost cauzate de nerealizările de producție sau de încasările mai mici (funcție de contracte/proiecte), dar și de angajările de personal cu câștiguri salariale mai mici față de medie, în unele activități economice.

De asemenea, potrivit datelor INS, scăderi semnificative ale câștigului salarial mediu net la nivel de secțiuni/diviziuni CAEN Rev.2 au fost înregistrate în intermedieri financiare (cu excepția activităților de asigurări și ale fondurilor de pensii) – cu 21%, în activități de asigurări, reasigurări și ale fondurilor de pensii (cu excepția celor din sistemul public de asigurări sociale), telecomunicații, activități auxiliare pentru intermedieri financiare, activități de asigurare și fonduri de pensii (între 14% și 16%) și în extracția minereurilor metalifere.