Home » Știri » Rusia staționează rachete în Insulele Kurile, revendicate de Japonia

Rusia staționează rachete în Insulele Kurile, revendicate de Japonia

Octavian Palade / 23.11.2016, 09:24
Rusia staționează rachete în Insulele Kurile, revendicate de Japonia

Moscova a deplasat sisteme de rachete de coastă de tip Bal şi Bastion pe Insulele Kurile, revendicate de Japonia.

Moscova a trimis sisteme de rachete de coastă de tip Bal şi Bastion pe Insulele Kurile, la Oceanul Pacific, revendicate de Japonia, relatează un ziar militar rus, citat de The Associated Press, potrivit news.ro.

Publicația Boievaia Vahta (La datorie) a Flotei ruse la Pacific a scris în ediţia de marţi că sisteme rachete de tip Bal şi Bastion au fost staţionate pe insulele Iturup şi Kunaşir.

Arhipelagul este sub administraţie rusă sub numele de Kurile şi este revendicat de Japonia sub numele de Teritoriile de Nord.

Sistemul de tip Bastion a fost dezvoltat să apere zone de coastă pe o rază de 600 de kilometri şi să distrugă nave. Sistemul de rachete antinavă de tip Bal are o rază de acţiune de 120 de kilometri.

Dezacorduri cu privire la aceste insule, ocupate de fosta URSS la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, au împiedicat cele două ţări să încheie un tratat de pace şi acestea se află teoretic în război până în prezent.

Moscova a luat această măsură înaintea unei vizite a preşedintelui rus, Vladimir Putin, în Japonia, prevăzută pentru luna viitoare.

Premierul japonez Shinzo Abe a depus eforturi în vederea avansării în negocierile cu privire la soluţionarea acestei dispute teritoriale.

Insulele Kurile se întind de la nord-est spre sud-vest pe o distanță de aproximativ 1.200 km, despărțind Marea Ohotsk de Oceanul Pacific. Acestea se află sub jurisdicția Federației Ruse și sunt în componența regiunii Sahalin, însă Japonia susține că două dintre cele mai mari insule sudice plus insulițele Shikotan și Habomai fac parte din teritoriul său, această situație fiind cunoscută ca disputa insulelor Kurile. Respectivele teritrii au o populație de 19.000 de locuitori.

Înaintea celui de Al Doilea Război Mondial, insulele Kurile aparţineau Japoniei. Pe 22 noiembrie 1941, japonezii au început să asambleze, în zona respectivă, nave cu care doreau să atace Pearl Habor, din Oahu.