Rusia afirmă că nici aviața sa, dar nici cea siriană nu au bombardat Alepul de șapte zile

de:
25 10. 2016, 15:02

Rusia a transmis marți că nici avioanele din cadrul propriei armate, dar nici cele deținute de armata siriană nu au mai lansat raiduri aeriene asupra orașului Alep de când Kremlinul a luat decizia să suspende seria de bombardamente, în urmă cu o săptămână. Astfel, Rusia contrazice un ONG care afirmă raidurile din unele zone au fost reluate pe parcursul zilei de sâmbătă. 

Generalul Igor Konaşenkov, purtător de cuvânt al Ministerului Apărării din Rusia, a afirmat că avioanele ruse şi siriene nici măcar nu s-au mai apropiat de orașul Sirian începând de marţea trecută, când Moscova a luat decizia de a opri raidurile aeriene, înainte de încetarea temporară a ostilităților din oraș.

Potrivit oficialului rus, în estul Alepului au fost create șase coridoare umanitare. Acestea au fost deschise în cursul zilei de joi, când a intrat în vigoare un armistițiu de 48 de ore, iar acest culoare sunt încă operaționale.

Aproximativ 50 de femei şi copii au părăsit orașul luni după-amiază, fiind escortate de oficiali ruși.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului transmite că raidurile aeriene au reînceput în ziua sâmbătă şi bombardamentele au fost efectuate în sud-vestul orașului, fără să producă însă victime în rândul civililor.

ONU a transmis luni că a renunțat la încercările de a evacua pacienții aflați în estul orașului şi lansat acuzații către toate părțile implicate în conflict de obstrucționarea eforturilor.

În urmă cu o săptămână, ministrului rus al Apărării Serghei Şoigu spunea că întreruperea bombardamentelor, începând cu ora locală 10.00, va asigura securitatea necesară celor 6 coridoare folosite pentru evacuarea civililor, dar va oferi timpul necesar și pentru pregătirea culoarelor de evacuare a bolnavilor şi răniților din Alepul de Est.