Home » Știri » Șase simboluri pe care le vedem zilnic, dar nu știm nimic despre ele [FOTO]

Șase simboluri pe care le vedem zilnic, dar nu știm nimic despre ele [FOTO]

Sebastian Rotaru / 26.01.2017, 14:44
Șase simboluri pe care le vedem zilnic, dar nu știm nimic despre ele [FOTO]

În fiecare zi ne intersectăm cu zeci și sute de simboluri. Pe unele le folosim pentru a ne exprima sentimentele, atunci când nu putem să ne exprimăm verbal. Dar oare te-ai gândit care ar fi originea acestora? Și dacă le folosești corect?

Brightside.me a decis să investigheze originea a șapte semne foarte comune și prezente în viața noastră, iar rezultatele sunt foarte interesante.

 

Simbolul Ampersand (&)

 

sursa foto: www.brightside.me

 

Simboulul ampersand (&) reprezintă, în limba latină, conjuncția „et”, care este echivalent cu conjuncția „și”. O astfel de legătură a fost inventată, în Roma Antică, de către Tio, secretarul perosnal al lui Cicero. Pentru a grăbi scrisul, Tio a creat un sistem de abreviere, devenit apoi cunoscut sub denumirea de „Scurtăturile lui Tironian”.

Timp de multe secole, simbolul ampersand a devenit foarte popular în Europa și America, iar timp de o bună perioadă, acesta a fost ultima literă din alfabetul englezesc. La începutul secolului XX, simbolul a început să devină tot mai omis. Cuvântul actual „ampersand” este o reducere a expresiei „And per se and”, ceea ce obișnuiau profesorii să spună după ce terminau de zis alfabetul de la A la Z.

De-a lungul timpului, literele „E” și „T” s-au combinat în ceea ce folosim noi, astăzi, ca simbol pentru „și”.

 

Simbolul inimii

 

sursa foto: www.brightside.me

 

În cazul acestui simbol, lucrurile sunt puțin mai simple. În ciuda credinței populare că „dragostea se află în inimă”, toată lumea știe că forma inimii reale, are ceva în comun cu forma simbolului. Teoriile sunt și ele multe.

Când lebedele se apropie una de alta, gâtul lor formează o inimă, similară cu simbolul folosit de noi.  În unele culturi, lebedele sunt semnul dragostei și al loialității.

O altă ipoteză spune că acesta are forma unei frunze de iederă, iar grecii antici foloseau funzele acestea pentru a-i desena chipul zeului Dionis.

O iopteză mai ciudată spune că simbolul reprezintă, de fapt, forma feminității. Adepții teoriei spun că acesta seamănă cu forma pelvisului femeilor.

 

Simbolul Bluetooth

 

sursa foto: www.brightside.me

 

În secolul X, Danemarca era condusă de regele Harald Blåtand, o figură istorică importantă, deoarece a unit triburile din Danemarca într-un regat. Harald era deseori numit Bluetooth, pentru că se știa că era un iubitor al coacăzelor, iar unul dinte dinții lui era mereu albastru.

Tehnologia Bluetooth este proiectată să unească multiple dispozitive într-o singură rețea. Simbolul care reprezintă această tehnologie este alcătuită din două caractere scandinave: „Hagall” – caracterul literei latine „H” – și „Bjarkan” – un caracter egal cu litera „B” din alfabetul latin.

 

Simbolul Medicinei

sursa foto: www.brightside.me

 

Nu mulți știu, dar acest simbol – o cârjă cu două aripi și doi șerpi – a fost, inițial, o eroare. Potrivit legendei, zeul grec Hermes a posedat o cărjă magică, Caduceus, similară cu simbolul medicinei de astăzi.  Caduceus avea puterea de a calma orice dispută și de a împăca orice dușmani, fără ca el să fie afectat în vreun fel.

Cum s-a ajuns la acest simbol și în prezent? Doctorii militari ai armatei SUA au confundat semnul lui Caduces cu semnul lui Asclepius – care arată la fel, dar doar cu un șarpe și o aripă . Totuși, Ascelepius este zeul Vindecării, deci nu se știe nici acum, de ce varianta corectă a simbolului a fost, atunci, considerată greșită.

 

Simbolul ON

sursa foto: www.brightside.com

 

Simbolul „Power” sau „Power ON” poate fi găsit pe aproape orice dispozitiv. Înainte de 1940, inginerii au folosit un sistem binar pentru a reprezenta comutatoarele, unde 1 însemna pornit, iar 0 însemna oprit. Așa a luat naștere simbolul: un cerc – reprezintă cifra 0, iar o linie – reprezintă cifra 1.

 

Simbolul Păcii

 

sursa foto: www.brightside.com

 

Simbolul păcii, cunoscut și ca Pacific, a fost inventat în anul 1958, în timpul protestelor împotriva armelor nucleare. Simbolul este o combinație a literelor alfabetului semaforic „N” și „D” – Nuclear Disarmament= Dezarmarea Nucleară.

În alfabetul semaforic, litera „N” este interpretat prin ținerea invers a două steaguri adică litera „V” și litera „D” este sugerată de un steag care stă drept în sus, iar celălalt stă drept, dar în jos. Suprapunând aceste două semne, obțineți simbolul păcii.

 

Tags: