Home » Știri » Acest șarpe boa, dispărut acum 60 de ani, a reapărut în natură

Acest șarpe boa, dispărut acum 60 de ani, a reapărut în natură

Sebastian Rotaru / 14.02.2017, 17:49
Acest șarpe boa, dispărut acum 60 de ani, a reapărut în natură

Cel mai rar șarpe boa din lume a fost descoperit din nou, după 60 de ani în care acesta a fost dat dispărut, și este perfect sănătos.

Acest șarpe boa de Cropotam  (Corallus cropaniitrăiește în pădurile sudice din Brazilia, iar cercetătorii nu mai știu nimic despre el de când nu a mai fost văzut în sălbăticie. Specimenul a fost găsit datorită unui apel masiv al biologilor de la Universitatea Sao Paolo, de la Muzeul de Zoologie și de la Institutul Butantan. Ei au lipit afișe și au cerut localnicilor să raporteze dacă zăresc șarpele, informează iflscience.com.

De obicei, când oamenii vâd un șarpe au tendința de a-l omorî sau de a fugi de el, fără a se gândi la viața și valoarea acestuia. Afișul care a fost distrbuit localnicilor le explica cum să identifice șarpele și cum să-l captureze, cu grijă, într-o găleată. Tot pe afiș era trecută și adresa de WhatsApp și adresa de email a directorului cercetării, Bruno Rocha, de la Institutul Butantan.

șarpe boa
sursa foto: www.iflscience.com

Planul a funcționat. Pe data de 21 ianuarie, doi tineri din comunitatea locală au identificat acest șarpe boa de 1.7 metri lungime, care era o femelă, și au anunțat institutul.

„Când am ajuns și am văzut, era chiar el (n.red – șarpele), frumos și în viață. M-am simțit mișcat. Era în găleată, cu oamenii în jur, iar aceștia aveau în mână flyere pentru a compara poza”, a spus Bruno.

Specia a fost descrisă detaliat în anul 1953 de către herpetologul Alphonse Richard Hoge și el cercetător la Institutul Butantan. Doar cinci asemenea specii au mai fost documentate până acum, dar toate au murit. Cercetăori au dus acest șarpe boa în laborator pentru a-l studia, dar un în plan să-l elibereze cât de curând în sălbăticie, unde speră că vor putea să-i analizeze comportamentul pentru prima oară.

„Să vedem dacă se va cățăra într-un copac sau se va ascunde sub o piatră. Chiar nu știm”, a spus Daniela Gennar, de la Muzeul de Zoologie.