Home » Știri » Scandal cu deșeuri toxice din România în Hong Kong

Scandal cu deșeuri toxice din România în Hong Kong

Octavian Palade / 07.11.2016, 12:24
Scandal cu deșeuri toxice din România în Hong Kong

Scandal în Asia, cu un transport de deşeuri toxice provenite din România, care a ajuns în Hong Kong.

Scandal de proporții în Asia, după ce un transport de deşeuri toxice din România a ajuns în Hong Kong, scrie news.ro.

Autorităţile au cerut companiei de transport să trimită înapoi încărcătura în ţara noastră. Compania a încercat inițial să descarce containerele în Malaysia, dar autorităţile au interzis acest lucru.

Departamentul pentru Protecţia Mediului din Hong Kong a anunţat că în seara zilei de 3 noiembrie i-a cerut companiei care operează transportul ca 123 de containere în care s-ar afla deşeuri toxice să fie trimise înapoi în România.

Înainte de această operațiune, operatorii transportului ar fi încercat să împartă cele peste 2.723 de tone de deşeuri toxice produse de industria mineritului între mai multe vase cargo, pe care să le ducă în Malaysia, unde să le depoziteze ilegal. Schema ar fi eşuat.

Departamentul malaysian al Mediului (DOE) a anunţat săptămâna trecută că unul dintre vapoare, cu opt containere în care se aflau 177,12 tone de deşeuri – care ar conţine arsenic şi cadmiu – urma să ajungă la Port Klang pe 29 octombrie, dar a primit ordin să se întoarcă în ultimul port unde a fost primit, adică în Hong Kong.

DOE a precizat şi a trimis companiei care opera vasul o scrisoare prin care o anunţa că nu va primi nici următorul transport, ce urma să ajungă pe 4 noiembrie.

Potrivit Malawi Mail, transportul a plecat din România în luna decembrie 2015. Pentru început, a încercat să descarce containerele în Shanghai, dar nu a primit permisiune. A ajuns apoi la Hong Kong, unde a stat o lună. S-a îndreptat după aceea spre Macao, dar a primit ordin să se întoarcă la Hong Kong.

Autoritățile române nu au oferit până în prezent detalii referitoare la acest transport de deșeuri toxice.