Home » Știri » Titanic: o nouă teză susține că un incendiu a dus la scufundarea vasului

Titanic: o nouă teză susține că un incendiu a dus la scufundarea vasului

Sebastian Rotaru / 03.01.2017, 10:58
Titanic: o nouă teză susține că un incendiu a dus la scufundarea vasului

În documentarul „Titanic: The New Evidence”, difuzat pe 31 decembrie 2016 de Channel 4, jurnalistul şi istoricul Senan Moloney pretinde că ciocnirea navei cu un aisberg nu ar fi fost cauza avariei, ci un incendiu.

După o anchetă care a durat 30 de ani, jurnalistul şi istoricul Senan Moloney pretinde că vasul s-a scufundat din cauza unui incendiu.

În noaptea de 14 spre 15 aprilie 1915, RMS Titanic, s-a scufundat după ce a lovit un aisberg, în mijlocul Oceanului Atlantic. La bord se aflau 2.500 de pasageri, dintre care 1491 au murit, scrie Le Figaro, citat de news.ro.

Cea mai mare catastrofă maritimă a secolului XX a inspirat de nenumărate ori poveşti ecranizate, până la celebrul film regizat de James Cameron, lansat în 1997.

Condiţiile acestui naufragiu se crede că nu au fost elucidate, dar la mai mult de 100 de ani după dezastru apar noi dezvăluiri care ar putea relansa ancheta.

Potrivit ziarului britanic The Independent, jurnalistul şi istoricul Senan Moloney, pretinde într-un documentar difuzat pe Channel 4, pe 31 decembrie, că scufundarea Titanicului a avut loc din cauza unui incendiu survenit cu mai multe zile înainte de coliziunea cu aisbergul.

Fotografii din epocă, ignorate de anchetatori, care au fost făcute înainte ca vaporul să plece, i-au permis să ajungă al această concluzie. Pe baza acestora, Senan Moloney a scos în evidenţă petele negre, mari de aproximativ 10 metri care se văd înainte şi la dreapta carenei, adică în apropierea zonei unde s-a produs şocul dintre pachebot şi aisberg.

Potrivit mai multor experţi intervievaţi de jurnalist aceste pete ar fi proba existenţei unui incendiu survenit la unul din rezervoarele cu carburant situat în buncărul navei.

O ipoteză ar fi că focul s-ar fi declanşat chiar înante de a lansa vasul la apă, pe şantierul maritim din Belfast. Jurnalistul mai susține că iopteza incendiului ar fi o confirmare a faptului că vasul s-a scufundar foarte repede.

După J.Bruce Ismay, preşedintele companiei care a construit Titanicul, echipajul navei ar fi avut interdicţie strictă de a nu anunţa pasagerii despre incendiu.

„Acest naufragiu nu este doar istoria unei coliziuni între un aisberg şi un pachebot. Este un cumul de factori extraordinari care au permis catastrofa: focul, gheaţa şi o neglijenţă criminală”, concluzionând că „acest incendiu era cunoscut de echipaj, care a decis să-l ignore. Titanicul nu ar fi trebuit să fie lansat la apă niciodată”, a mai spus acesta în documentar.