Home » Știri » Secretarii de stat din Ministerul Fondurilor Europene, Finanţelor şi de la ANAF vor fi audiați în Parlament

Secretarii de stat din Ministerul Fondurilor Europene, Finanţelor şi de la ANAF vor fi audiați în Parlament

Sebastian Rotaru / 17.01.2017, 12:35
Secretarii de stat din Ministerul Fondurilor Europene, Finanţelor şi de la ANAF vor fi audiați în Parlament

Secretari de stat din Ministerul Fondurilor Europene, al Finanţelor şi de la ANAF vor fi audiaţi miercuri şi joi în Comisiile reunite de buget-finanţe, care fac o anchetă cu privire la rectificările bugetare pozitive realizate de Guvernul Cioloş.

Am stabilit şi am analizat modul în care ne vom desfăşura activitatea în cadrul Comisiei de anchetă. Am stabilit un program pentru această săptămână, astfel că mâine la ora 12.00 şi poimâine vor avea loc audieri. Am stabilit la nivelul Birourilor Comisiilor să începem audierile cu reprezentanţi la nivel de secretar de stat ai Ministerului Fondurlor Europene şi ai ANAF şi ai Ministerului Finanţelor. Trebuie să răspundem la 17 întrebări, probabil vor apărea şi întrebări suplimentare pentru a clarifica lucrurile. Vrem să facem o analiză profesionistă, o analiză prin care vrem să stabilim chiar un mod clar de bune practici pentru a executa bugetul şi pentru a respecta legea fnanţelor publice”, a afirmat preşedintele Comisiei de buget-finanţe a Camerei Deputaţilor, a anunţat, marţi, preşedintele Comisiei, deputatul PSD Leonardo Badea, citat de News.ro.

Plenul reunit al celor două Camere a aprobat, luni, anchetarea de către comisiile de buget ale Parlamentului a situaţiei privind nerealizarea unor venituri de către Guvernul Cioloş, discuţiile stârnind dispute între Liviu Dragnea şi opoziţie, aceasta din urmă acuzând un demers inutil al puterii.

Înfiinţarea comisiei de anchetă a fost aprobată cu 248 de voturi „pentru” şi 102 voturi „împotrivă”.

Ministrul de Finanțe a fost întrebat ce este cu acea suma de bani dispăruta din buget, iar el a răspuns “faţă de proiecţia iniţială, upgradată prin cele două rectificări bugetare, cea din august şi cea din noiembrie, pe execuţie se constată nerealizarea a 10 miliarde de lei la poziţia de venituri”.

“Sigur, chestiunea e foarte serioasă dar, pe de altă parte, îmbracă un caracter tehnic. De aceea, cred că examinarea în cadrul comisiilor de specialitate odată cu pronunţarea asupra celor doua ordonanţe de rectificare bugetară din cursul anului 2016, în condiţiile în care comisiile de specialitate pot beneficia şi de asistenţa Curţii de conturi – e necesar un audit al Curţii de Conturi, pentru a verifica condiţiile în care s-au făcut aceste rectificări – condiţiile de legalitate, de oportunitate. Deci, în acest condiţii, probabil vom avea o concluzie bine conturată după examinarea în cadrul şedinţelor reunite ale celor două comisii. Azi, birourile reunite vor sesiza comisiile în acest sens”, a completat ministrul de Finanţe.