Home » Știri » Șefa ÎCCJ, despre proiectele OUG: par să fie cu dedicaţie

Șefa ÎCCJ, despre proiectele OUG: par să fie cu dedicaţie

Sebastian Rotaru / 18.01.2017, 16:02
Șefa ÎCCJ, despre proiectele OUG: par să fie cu dedicaţie

Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), Cristina Tarcea, a declarat, miercuri, după şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) că proiectele de ordonanţă de urgenţă privind graţierea şi modificarea Codului de procedură penală par să fie „cu dedicaţie”.

Șefa ÎCCJ a adăugat că acestea sunt cu „dedicație” dacă ia în considerare ce s-a discutat în spaţiul public şi că mult mai sănătos ar fi fost ca ele să ajungă în Parlament printr-un proiect de lege.

„Primul aspect pe care l-am discutat este dacă termenul care ni s-a pus la dispoziţie pentru formularea unui punct de vedere, 23 ianuarie care pare a fi o zi nelucrătoare, este suficient pentru a răspunde exigenţelor unei dezbateri publice largi, cu cei din lumea justiţiei”, a spus Cristina Tarcea, după şedinţa CSM.

Preşedintele instanţei supreme a adăugat că, în privinţa graţierii, trebuie văzut în ce măsură beneficiază infracţiunile cu un pericol social redus şi în ce măsură efectele acestui proiect nu ar fi acelea de a intimida lupta împotriva corupţiei.

„Am trimis deja materialul, spre studiu, Direcţiei legislaţie, să vedem care va fi impactul dispoziţiilor. Este un aviz consultativ al CSM-ului. CSM-ul fiind alcătuit totuşi din jurişti, acest aviz consultativ înseamnă un aviz de specialitate”, a precizat Tarcea.

Ea a mai spus că se îndoieşte că foarte mulţi miniştri sunt absolvenţi ai dreptului şi, prin urmare, ar fi normal ca, în şedinţa de Guvern, să ţină cont de avizul dat de oameni cu specialitate în drept .

Întrebată dacă proiectele de ordonanţă au fost făcute „cu dedicaţie”, şefa instanţei supreme a răspuns: „Dacă mă iau după tot ceea ce s-a discutat în spaţiul public, aşa pare a fi”.

Preşedinta ÎCCJ s-a arătat îngrijorată de modul în care îşi vor face efectul ordonanţele.

„Asta mă întreb şi eu. Deciziile Curţii Constituţionale nu sunt pronunţate săptămâna trecută, sunt pronunţate unele chiar de acum un an şi jumătate. Dosarele care sunt deja pe rol vor beneficia de dispoziţiile acestor legi. Mi-am pus problema ce se va întâmpla dacă conţinutul acestor ordonanţe de urgenţă nu va fi identic în procedura parlamentară, prin urmare, dacă se vor modifica. Asta nu este deloc un lucru lipsit de importanţă pentru că se pune problema aplicării legii penale mai favorabile”, a spus Cristina Tarcea.

Ea a adăugat că o soluţie mai bună ar fi fost ca modificările să fie făcute printr-un proiect de lege, nu prin ordonanţe de urgenţă.

„Sănătos ar fi să meargă în Parlament, printr-un proiect de lege, mult mai sănătos şi o soluţie juridică mult mai previzibilă şi mai clară”, a precizat Tarcea.

Ministerul Justiţiei a elaborat două acte normative, care au fost finalizate marţi, unul dintre ele vizând graţierea, nu şi aministia, a anunţat ministrul Justiţiei, Florin Iordache, la finalul şedinţei de Guvern prezidate de preşedintele Iohannis.

Al doilea act normativ vizează „hotărârile Curţii Constituţionale privind anumite fapte care trebuie să fie mai bine precizate”.

Premierul Sorin Grindeanu a precizat că în proiectele promovate de Ministerul Justiţiei abuzul în serviciu şi conflictul de interese nu se dezincriminează, ”dar se clarifică aceste lucruri în concordanţă cu deciziile Curţii Constituţionale”.