Home » Știri » Șefa ÎCCJ: justiția este făcută de toată lumea, în toate locurile, din păcate

Șefa ÎCCJ: justiția este făcută de toată lumea, în toate locurile, din păcate

Sebastian Rotaru / 06.01.2017, 12:40
Șefa ÎCCJ: justiția este făcută de toată lumea, în toate locurile, din păcate

Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, Cristina Tarcea, a declarat, vineri, la ședința de constituire a noului Consiliu Superior al Magistraturii (CSM), că justiția este făcută de toată lumea, în toate locurile.

„Vreau să știți că există o enormă așteptare din partea dumneavoastră și cred că singurul lucru pe care vi-l pot adresa astăzi este o simplă urare, și anume aceea să nu dezamăgiți. Trăim o perioadă destul de interesantă, ca să spun așa, în care justiția este făcută de toată lumea, din păcate nu atât de specialiștii adevărați în drept sau de teoreticieni sau practicieni ai dreptului, ci de oameni de toate pregătirile. Justiția este făcută în toate locurile, nu numai în pretoriu instanței de judecată, și, în acest context, trebuie să vă spun că reforma reală a justiției poate fi făcută numai de oamenii din justiție, prin urmare nu poate fi făcută decât de dumneavoastră. De 27 de ani, aud numai despre reforma justiției, când a început reforma, când s-a terminat reforma, când a început altă reformă”, le-a spus Tarcea membrilor CSM, potrivit Agerpres.

Șefa ÎCCJ a mai declarat că „politicienii vin și pleacă”, însă membrii CSM trebuie să asigure independența justiției.

„Fiind garantul independenței justiției, dumneavoastră sunteți aceia care puteți asigura toate elementele și toți pașii de urmat, pentru ca într-adevăr justiția să fie independentă. Asta nu înseamnă numai legi bune, clare și previzibile, înseamnă oameni bine pregătiți profesional, înseamnă oameni care să pună cu adevărat accent pe valorile moralei și profesiei, înseamnă oameni care să fie independenți ei înșiși cu adevărat. Pentru că există o vorbă: judecătorii sunt independenți atât cât vor și cât pot să fie. (…) Politicienii vin și pleacă, pot începe reforme, pot continua reforme, pot duce așa-zisele reforme la bun sfârșit sau eșec”, le-a transmis Tarcea membrilor CSM.

Șefa ÎCCJ i-a urat bun venit președintelui Klaus Iohannis, prezent la ședința CSM, căruia i s-a adresat folosind termenul „Excelență”.

„Doresc să transmit un cald salut de bun venit Excelenței sale Klaus Werner Iohannis, pe care eu, în calitate de președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție, l-am simțit întotdeauna alături de problemele cu care se confruntă justiția”, a spus Cristina Tarcea.