Home » Știri » Șeful ASF: E imposibil să îmi mai dau demisia, acum sunt într-o procedură parlamentară

Șeful ASF: E imposibil să îmi mai dau demisia, acum sunt într-o procedură parlamentară

Octavian Palade / 01.11.2016, 11:22
Șeful ASF: E imposibil să îmi mai dau demisia, acum sunt într-o procedură parlamentară

Șeful ASF susține că nu-și poate da demisia câtă vreme s-a inițiat o procedură parlamentară pentru demiterea sa, dar își dă seama că mandatul său se apropie de sfârşit.

Șeful ASF, Mișu Negriţoiu a afirmat marţi că este imposibil să îşi mai dea demisia, o dată ce s-a înceăput o procedură parlamentară pentru demiterea sa, potrivit news.ro.

Pe de altă parte, președintele Autorității de Supreveghere Financiară spune că este conştient de faptul că mandatul său la conducerea instituţiei se apropie de sfârşit.

„Am zis că nu-mi dau demisia, iar acum cred că ar fi şi imposibil să-mi dau demisia, din moment ce există o procedură parlamentară. Aştept ca această procedură să îşi producă efectul. De fapt, nu cred că mai e nicio diferenţă”, a declarat șeful ASF.

Negrițoiu a subliniat că instituţii precum ASF sau Banca Naţională a României (BNR) ar trebui să îşi păstreze independenţa față de politic, aşa cum prevede şi legea.

„Autorităţile de supraveghere financiară sunt organizate ca să limiteze interferenţa politicului în acţiunile de zi cu zi. Sunt în această situaţie banca centrală, care are şi supravegherea sectorului bancar, şi Autoritatea de Supraveghere Financiară, pentru sectoarele nebancare”, a mai spus Negriţoiu.

Patru comisii din Senat şi Camera Deputaţilor, reunite luni într-o şedinţă comună, au votat aproape în unanimitate revocarea din funcţie a preşedintelui Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Mişu Negriţoiu. La rândul său, preşedintele Comisiei Economice a Camerei Deputaţilor, deputatul PSD Mihai Tudose, a anunţat inițierea efectivă a procedurii de demitere.

Propunerea va fi votată într-o şedinţă comună în plen, cel mai probabil pe parcursul săptămânii viitoare, conform declarațiilor lui Mihai Tudose.

Parlamentarii au votat luni în absenţa șefului ASF, care a refuzat invitaţia. În schimb, acesta a trimis o scrisoare în care arată ca revocarea unui membru al consiliului de conducere al ASF nu este posibilă din punct de vedere legal, cât timp acesta îndeplineşte condiţiile ce au stat la baza numirii sale.

Șeful ASF a arătat jurnaliştilor motivele absenţei la şedinţa de luni a comisiilor parlamentare reunite, menționând că au fost mai multe vicii de formă.

Șeful ASF s-a arătat, cu toate acestea, resemnat, în faţa jurnaliştilor, că va fi obligat să părăsească în curând funcţia.

„Probabil este mult pentru o singură persoană să reziste în aceste condiţii, cu aceste provocări, mai mult de doi ani şi jumătate, şi înţeleg că mandatul meu se apropie de sfârşit. Dar plec cu împlinirea că am făcut ceea ce am promis în faţa comisiilor parlamentare şi ceea ce ar fi trebuit să fac”, a declarat Negriţoiu.

Șeful ASF este de părere că activitatea sa la ASF va avea efecvte pozitive pe termen mediu şi lung.

Șeful ASF, fără salarii compensatorii în caz de demitere

În cursul zilei de luni s-a desfășurat o şedinţă comună la care au participat patru comisii: comisia pentru politica economică, reformă şi privatizare şi comisia pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor, alături de comisia economică, industrii şi servicii şi comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital din Senat.

Acestea au votat aproape în unanimitate, cu o abţinere şi o persoană prezentă care nu a votat, revocarea din funcție a lui Negriţoiu. Șeful ASF ar putea să nu primească cele opt salarii compensatorii prevăzute în contractul colectiv de muncă, a dat de înțeles deputatul PSD Mihai Tudose.

”Am demarat efectiv procedura de demitere. Salariile compensatorii sunt plătite în cazul în care Negriţoiu ar fi demis din cauze neimputabile, ori noi tocmai asta vrem să demonstrăm”, a declarat deputatul.

Deputatul PNL Andreea Paul a precizat luni, în cadrul şedinţei, că preşedintele ASF are un salariu de 13.000 de euro, iar articolul 55 din contractul colectiv de muncă prevede acordarea a opt salarii compensatorii în cazul acesta va fi demis.

”Negriţoiu primeşte opt salarii compensatorii, adică 104.000 euro, dacă este demis. Acesta este motivul pentru care nu vrea să-şi dea demisia”, a declarat deputatul PNL.