Home » Știri » Sfânta Cuvioasa Parascheva. Cine a fost și de ce se strâng mii de credincioși, anual, la Iași

Sfânta Cuvioasa Parascheva. Cine a fost și de ce se strâng mii de credincioși, anual, la Iași

Radulescu Valentin / 06.10.2020, 14:49
Sfânta Cuvioasa Parascheva. Cine a fost și de ce se strâng mii de credincioși, anual, la Iași

În calendarul creștin-ortodox, ziua de 14 octombrie marchează sărbătoarea Sfintei Cuvioasă Parascheva, cea la care se închid anual mii de români și străini. Acesta este sărbătorită cu chip deosebit la Iași, iar oamenii merg acolo pentru a se vindeca de boli și pentru a scăpa de necazurile de care au parte. Cine a fost Sfânta Cuvioasa Parascheva?

Cine a fost Sfânta Cuvioasă Parascheva, sărbătorită anual la Iași?

Sfânta Cuvioasă Parascheva a fost născută în Epivat, Tracia răsăriteană. Acolo a avut parte de o familie cu credință în Dumnezeu, care a învățat-o toate cele bune. Cu o creștere deosebită și o educație religioasă, aceasta se ducea de mică la biserică, împreună cu mama sa. La un moment dat, a auzit zisele Mântuitorului, care îi spunea să o urmeze. „Oricine voieşte să vină după Mine să se lepede de sine, să-şi ia crucea şi să-mi urmeze Mie”, Marcu 8,34.

Așadar, încă de când se afla la vârsta de 10 ani, Sfânta Parasheva a ascultat de chemarea lui Isus Hristos. Aceasta a intrat într-o mănăstire închinată Maici Domnului, aflată în orașul Ieracleea, iar după multă rugăciune, a plecat spre Ierusalim, pentru a vedea Mormântul Domnului și pentru a călca pe urme acestuia.

Ajunsă acolo, aceasta a mers spre Valea Iordanului, unde a și rămas până la vârsta de 25 ani într-o așezare de călugărițe pustnice. Acolo, Sfânta Parascheva avea foarte puțină apă și dormea pe o rogojină.

„Ca băutură întrebuinţa apa de izvor, şi de aceasta foarte puţină; trebuinţa aşternutului o împlinea cu o rogojină, iar îmbrăcămintea era o haină şi aceasta foarte zdrenţăroasă, cântarea pe buze neîncetată, lacrimile de-a pururea; peste toate acestea înflorea dragostea, iar vârful bunătăţilor, care este smerita cugetare, le cuprindea pe toate acestea”, scrie în volumul ”Viețile Sfinților”.

După un timp petrecut acolo, Sfânta Parascheva a plecat din Iordan și s-a reîntors în țara sa, într-un loc pe nume Calicratia. Aici a stat încă doi ani în Biserica Sfinților Apostoli, după care și-a dat duhul, iar mai apoi a fost îngropată ca o străină.

După mult timp, Sfânta Parascheva s-a arătat unui monah, căruia a cerut să îi mute trupul din mormânt în apropierea lui. În așa fel, moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost găsite întregi și neputrezite, acestea au fost apoi mutate la Biserica Sfinților Apostoli din Epivat pentru închinare.

Cum au ajuns moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva în România?

După 120 de ani, timp în care moaștele au fost mutate în mai multe biserici, precum: Vlahserai (1586), Sfântul Dumitru (1597) şi Sfântul Gheorghe din cartierul Fanar (1601), acestea au ajuns în țara noastră.

Totul s-a întâmplat după ce domnul Moldovei, Vasile Lupu, a plătit datoriile Patriarhiei din Constantinopol. Drept recunoștință, patriarhul Partenie I împreună cu membrii Sinodului, au decis să îi ofere drept recunoștință moaștele Sfintei Parascheva.

Acestea au ajuns la Galați, fiind transportate cu o corabie pe Marea Neagră, însoțită de trei mitropoliți greci, iar mai apoi, au ajuns la Iași, unde au fost întâmpinate de Vasile Lupu, mitropolitul Varlaam și episcopii Roman și Huși.

Sfânta Cuvioasa Parascheva. Cine a fost și de ce se strâng mii de credincioși, anual, la Iași
Sfânta Cuvioasa Parascheva. Cine a fost și de ce se strâng mii de credincioși, anual, la Iași

Mii de credincioși se strâng anual la Iași

În data de 14 octombrie este sărbătorit hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, iar Iașul devine unul dintre cel mai mare centru de pelerinaj din România. Mii de români și străini ortodocși, dar și romano-catolici, se adună în fiecare an ca să se închine la racla cu Sfintelor Moaște.

Mii de oameni se închină la moaștele Sfântei Parascheva pentru că îi ferește pe oameni de boli, grindină și trăsnete, iar pe copii îi apără de deochi. De asemenea, acesteia i se mai spune și Sfânta Vineri, deoarece în mitologia românească asta înseamnă o divinitate justițiară, care devine ocrotitoare și veghează asupra sănătății oamenilor.

Totodată, tradiția sărbătorește și multe din minunile săvârșite de Sfânta Parascheva, precum vindecarea celor șchiopilor, surzilor, ciungilor și a tot felul de boli. Aceasta a primit harul lui Isus Hristos, cel care a preamărit-o.