Home » Știri » Siria: Bashar al-Assad vrea să curețe teritoriul Siriei de teroriști

Siria: Bashar al-Assad vrea să curețe teritoriul Siriei de teroriști

Sebastian Rotaru / 09.01.2017, 10:54
Siria: Bashar al-Assad vrea să curețe teritoriul Siriei de teroriști

Preşedintele sirian Bashar al-Assad s-a declarat hotărât să elibereze ”fiecare centimetru pătrat din teritoriul” ţării sale de teroriști şi s-a lăudat că are ”legitimitate” şi ”susţinere populară”.

”Avem legitimitatea de a elibera orice zonă controlată de terorişti, indiferent de numele pe care şi-l dau. Fie că se numesc Statul Islamic, Al Nusra (aripa siriană a Al-Qaida), fie că se numesc moderaţi sau Căşti Albe (salvatori civili), nu avem nimic a face cu numele”, a declarat al-Assad pentru postul privat de radio RTL, citat de news.ro.

Damascul îi numeşte ”terorişti” pe toţi opozanţii regimului lui al-Assad.

În acest interviu, acordat totodată postului de radio France Info şi postului LCP, Bashar al-Assad a declarat că regimul său este ”pe calea victoriei”, după recucerirea Alepului, al doilea oraş sirian, asupra căruia regimul a preluat controlul integral în decembrie, după luni de asediu şi bombardamente.

”Avem ca misiune să eliberăm fiecare centimetru pătrat din teritoriul sirian. Acest lucru nu este nici măcar discutabil”, a spus al-Assad.

Întrebat despre crimele de război de care este acuzat regimul de la Damasc – între altele, torturarea prizonierilor, aruncarea de butoie cu explozivi din aeronave asupra populaţiei civile, bombardarea spitalelor -, preşedintele sirian a răspuns că ”dacă am fi făcut asemenea lucruri, nu am fi avut susţinere, eu nu aş mai fi preşedinte, Guvernul nu ar mai fi acolo”.

”Am putut să rezistăm în tot războiul pentru că avem susţinerea populară”, a subliniat el. ”Şi nu poţi să ai susţinerea populară dacă îţi omori proprii cetăţeni. Deci toată această poveste nu stă în picioare”, a contraatacat el.

Pornit ca o revoltă populară, în martie 2011, reprimată în sânge, conflictul din Siria s-a militarizat rapid şi s-a internaţionalizat. Războiul s-a soldat cu peste 310.000 de morţi în cei şase ani.