Home » Știri » Sorin Grindeanu, desemnat premier de către Klaus Iohannis

Sorin Grindeanu, desemnat premier de către Klaus Iohannis

Redactia Știri / 30.12.2016, 12:43
Sorin Grindeanu, desemnat premier de către Klaus Iohannis

Sorin Grindeanu a fost desemnat în funcția de premier de către președintele Klaus Iohannis. 

Desemnarea în funcția de premier al României a lui Sorin Grindeanu a fost făcută printr-un comunicat de presă, o premieră când vine vorba de desemnarea unui prim-ministru. De obicei, un astfel de anunţ era făcut de către şeful statului la Cotroceni, unde era invitat şi prezentat public şi cel care era desemnat.

Sorin Grindeanu, propus de PSD pentru funcţia de prim-ministru, a avut o întâlnire cu preşedintele Klaus Iohannis, joi, la Palatul Cotroceni. Discuţia a durat aproximativ jumătate de oră, potrivit News.ro.

”Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat vineri, 30 decembrie a.c., decretul privind desemnarea domnului Sorin Mihai Grindeanu în calitate de candidat la funcţia de prim-ministru, pentru a cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi listei noului Guvern, potrivit art. 103 alin. (2) din Constituţia României, republicată”, a anunţat Administraţia prezidenţială într-un comunicat de presă.

Conform articolului 103 din Constituţie, preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament. Sorin Grindeanu a fost propus pentru funcția de premier de către PSD și ALDE după ce prima propunere, Sevil Shhaideh, a fost respinsă de către Klaus Iohannis.

”Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului. Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor”, mai prevede legea fundamentală.

Parlamentul este în vacanţă, dar poate fi convocat oricând în sesiune extraordinară. Noul Guvern ar putea fi învestit de Parlament până în 5 ianuarie, potrivit unui posibil calendar agreat în PSD, conform căruia joia viitoare ar urma să fie dat votul în plenul reunit al Parlamentului pentru Cabinetul condus de Sorin Grindeanu.

Lideri PSD au precizat pentru News.ro că, urmare a desemnării lui Sorin Grindeanu pentru funcţia de premier, până în 3 ianuarie acesta îşi va forma Cabinetul şi va definitiva forma programului de guvernare care va fi prezentat Parlamentului, când ar urma să aibă loc o nouă reuniune a Comitetului Executiv Naţional al PSD, pentru aprobarea componenţei Guvernului şi a programului.

Tot săptămâna viitoare ar urma să fie convocat şi Parlamentul în sesiune extraordinară, pentru ca în 4 ianuarie să fie audiaţi în comisii candidaţii propuşi la funcţia de ministru, iar în 5 ianuarie să se desfăşoare plenul reunit pentru votul de învestitură al noului Guvern.