Home » Știri » Spania este criticată pentru că oferă acces navelor ruse la realimentare într-un port de-al său

Spania este criticată pentru că oferă acces navelor ruse la realimentare într-un port de-al său

George Stanciu / 26.10.2016, 15:43
Spania este criticată pentru că oferă acces navelor ruse la realimentare într-un port de-al său

Spania este ținta unei serii de critici după ce a permis navelor ruse să realimenteze într-un port al său, în drumul acestora spre Siria.

O flotilă ce este condusă de portavionul rusesc Amiralul Kuzneţov ar urma să fie alimentat şi aprovizionat portul spaniol Ceuta, aflat în zona nordică a continentului african.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a cerut Guvernului de la Madrid să îşi reanalizeze decizia.

“Fiecare stat trebuie să decidă dacă aceste vase pot primi provizii şi realimenta în diferite porturi de-a lungul rutei către estul Mediteranei. Dar, în acelaşi timp, suntem îngrijoraţi şi am exprimat acest lucru foarte clar, în legătură cu posibila folosire a acestui grup de luptă pentru a creşte capacitatea rusă şi pentru a fi o platformă pentru raidurile aeriene împotriva Siriei”, a subliniat secretarul general NATO.

“Guvernul (britanic – n.r.) şi-a exprimat anterior îngrijorarea în legătură cu ospitalitatea Guvernului spaniol faţă de navele ruse, în condiţiile în care avem reticenţe în legătură cu activitatea militară a Rusiei”, a transmis un purtător de cuvânt al Executivului din Marea Britanie.

Un fost membru al cabinetului britanic, ministru al Apărării, Sir Gerald Howarth, a afirmat pentru Daily Telegraph, citat de news.ro, că dacă informaţia este adevărată, ar reprezenta o decizie “complet nepotrivită” din partea unui stat care face parte din NATO.

“Există sancţiuni vizând Rusia şi este un lucru fără precedent pentru un aliat NATO”, este avertizarea lansată de fostul șef al Marinei britanice, Lord West.

Ministerul de Interne din Spania a declarat că cererile înainte de marina rusă sunt analizate individual, dar și că “vasele Marinei ruse au intrat în porturile spaniole de ani de zile”.

Informația apare după ce câteva vase ale Marinei Regale au oferit escortă navelor ruse când acestea au traversat Canalul Mânecii, în urmă cu o săptămână.