Home » Știri » Stare de urgență: Cutremur și uragan în același timp, în țări din America Centrală

Stare de urgență: Cutremur și uragan în același timp, în țări din America Centrală

Octavian Palade / 25.11.2016, 10:17
Stare de urgență: Cutremur și uragan în același timp, în țări din America Centrală

În țări din America Centrală s-a decretat stare de urgență. Zona a fost afectată de cutremur şi uraganul Otto în acelaşi timp.

Mai multe țări din America Centrală au fost obligate să declare stare de urgență după ce un uragan cu rafale de vânt de până la 175 de kilometri pe oră şi un cutremur de magnitudinea 7 au lovit joi, aproape în acelaşi timp, cele două flancuri ale zonei, potrivit AFP, relatează news.ro.

Cutremurul s-a produs joi, la ora 18.43 GMT (20.43, ora României), în Oceanul Pacific, la aproximativ 120 de kilometri în largul coastelor El Salvadorului, la o adâncime de 33 de kilometri, conform Institutului american de geofizică USGS, care a anunţat iniţial o magnitudine de 7,2.

Seismul a fost resimţit în Nicaragua şi Costa Rica.

Ca măsură de precauţie, guvernele stetelor El Salvador şi Nicaragua au lansat o alertă de tsunami, dar care a fost ridicată ulterior. Cele două guverne au cerut locuitorilor din regiunile de coastă să evacueze zona, în pofida faptului că USGS a anunţat că nu există ameninţarea unor valuri „anormale”.

În Nicaragua, preşedintele Daniel Ortega a declarat stare de urgenţă din cauza cutremurului şi a uraganului Otto, care a atins uscatul în sud-estul ţării cu aproximativ o oră mai înainte şi care a adus ploi intense şi rafale de vânt violente în nordul Costa Rica.

Uraganul Otto, care a lovit coasta carabă a Americii Centrale, s-a soldat deja cu opt morţi în Panama. Preşedintele statului Costa Rica, Luis Guillermo Solis, a decretat încă de miercuri stare de urgenţă.

Cu rafale de vânt de până la 175 de kilometri pe oră, potrivit Centrului american pentru uragane (NHC), Otto urma traseul preconizat, de la est la vest, de-a lungul frontierei dintre cele două ţări, şi ar fi trebuit să scadă în intensitate şi să se transforme într-o furtună tropicală, potrivit meteorologul  Werner Stolz de la Institutul Meteorologic Naţional (IMN) din San Jose.

Autorităţile din Costa Rica au anunțat că au primit aproximativ 900 de rapoarte cu privire la incidente precum prăbuşirea unor copaci sau luarea pe sus a unor acoperişuri.

Stare de urgență din cauza pagubelor

În această zonă săracă şi în general nepregătită pentru dezastre naturale, uraganul a atins uscatul la şapte kilometri nord de satul nicaraguan San Juan del Norte, situat în apropiere de frontiera costaricană.

„Vântul este foarte puternic şi plouă de joi dimineaţa. Am văzut căzând acoperişuri de pe case vecine”, a relatat pentru Aldrick Beckford, un locuitor din sat.

„Rafalele de vânt sunt impresionante. Sunt cabluri electrice şi arbori pe jos”, a anunțat jurnalistul Juan Cotrez de la Canal 4.

În Costa Rica, satele de frontieră continuau să se pregătească pentru ceea ce este mai rău, în contextul în care urganaul urma să vină către această ţară.

Potrivit unor imagini transmise de televiziuni, în orăşelul La Cruz de Guanacaste, cu 24.000 de locuitori, magazinele au fost închise, iar unele îşi protejau ferestrele cu panouri din lemn.

Cele două ţări au ordonat evacuarea populaţiei de-a lungul coastei Caraibelor, au închis şcoli şi au mobilizat echipe de salvatori pentru a face faţă urgenţelor.

Uraganul Otto, care urma să traverseze Costa Rica şi Nicaragua timp de 36 de ore, va aduce cu el ploi „susceptibile să provoace inundaţii şi alunecări de teren”.