Home » Știri » Statul se împrumută de la bănci: 500 milioane lei la o dobândă de 2,14%

Statul se împrumută de la bănci: 500 milioane lei la o dobândă de 2,14%

Ionel Palade / 20.10.2016, 16:09
Statul se împrumută de la bănci: 500 milioane lei la o dobândă de 2,14%

Statul se împrumută cu 500 milioane lei de la bănci pe o perioadă de patru ani şi jumătate, plătind o dobândă de 2,14%.

Statul se împrumută prin Ministerul Finanţelor, care a vândut joi obligaţiuni în valoare de 111 milioane euro (500 milioane lei), cu scadenţa la 22 martie 2021, anunţă news.ro. Băncile vor percepe o dobândă anuală de 2,14%, puţin mai mare faţă de licitaţia precedenţă din aceeaşi emisiune, potrivit cifrelor făcute publice de Banca Naţională a României (BNR).

Cele nouă instituţii bancare care s-au prezentat la licitaţie s-au arătat dispuse să ofere de două ori mai mult faţă de suma cerută de stat, anume 1,05 miliarde lei.

Obligaţiunile statului au o rată a cuponului de 3,25%. După licitaţie, dobânda maximă oferită de stat a fost de 2,15%, iar cea medie a ajuns la 2,14% pe an, conform datelor BNR.

Acum mai bine de o lună, pe 8-9 septembrie, la licitaţia anterioară, având scadenţa pe 22 martie 2021, statul a împrumutat de la bănci, prin Ministerul Finanţelor, suma de 575  milioane lei, cu o dobândă maximă de 2,13% şi o dobândă medie de 2,12% pe an.

Luna aceasta, Ministerul Finanţelor vrea să ia de la bănci 3,5 miliarde lei organizând licitaţii cu titluri de stat. La această sumă s-ar putea adăuga alte 405 milioane lei provenite din licitaţii suplimentare. Potrivit Ministerului Finanţelor, sumele sunt semnificativ mai mici faţă de cele din lunile precedente.

Programul de împrumuturi al României prevede pentru anul în curs atragerea a 48-50 de miliarde lei prin intermediul vânzării de obligaţiuni pe piaţa internă.

Banca Naţională a României, în calitate de agent al Ministerului Finanţelor Publice, administrează piaţa primară şi piaţa secundară interbancară a titlurilor de stat emise în formă dematerializată, în lei şi în valută, pe piaţa internă.

În această calitate, BNR organizează şi conduce activitatea de plasare a emisiunilor de titluri de stat şi stabileşte regulile privind organizarea şi funcţionarea pieţei secundare a titlurilor de stat, administrată de BNR, în baza convenţiilor încheiate cu MFP şi în conformitate cu Statutul BNR şi cu reglementările proprii.

Sursa foto: http: business-review.eu