Home » Știri » Știri externe » Rebelii sirieni nu vor să plece din orașul Alep pe fondul „pauzei umanitare” de joi

Rebelii sirieni nu vor să plece din orașul Alep pe fondul „pauzei umanitare” de joi

George Stanciu / 19.10.2016, 15:00
Rebelii sirieni nu vor să plece din orașul Alep pe fondul „pauzei umanitare” de joi

Rebelii nu sunt de acord să părăsească Alepul, după ce Rusia şi Siria au oprit bombardamentele la Alep marți, pregătindu-se pentru o „pauză umanitară” prevăzută pentru ziua de joi, ce oferă o șansă civililor şi insurgenţilor să plece din Alep.

Rebelii au anunţat, totuși, că nu au de gând să se retragă din partea de est a Alepului. „Facţiunile resping orice ieşire. Ar fi vorba de o predare”, a transmis Zakaria Malahiifji, însărcinat cu Afaceri Politice în gruparea Fastakim.

Liderul unei grupări islamiste, Ahrar al Sham, ce este baricadată în zona de est a orașului Alep, a respins propunerea făcută de ruși. „Atunci când am luat armele, la începutul revoluţiei, pentru a ne apăra poporul abandonat, i-am promis lui Allah că nu le vom depune până când acest regim criminal nu se va prăbuşi”, susține Al Faruk Abu Bakr, citat de news.ro.

ONU estimează că în jur de 250.000 de civili şi 8.000 de luptători se află în Alepul de Est. Combatanții ar fi membri a mai bine de  50 de grupări, a declarat Robert Mardini, directorul Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR).

ONU nu poate să ofere garanția că ”pauza” va permite trecerea ajutoarelor umanitare prin zonă. „Avem nevoie de angajamentul tuturor părţilor aflate în conflict, nu doar de un anunţ unilateral”, a afirmat la Geneva, Jens Laerke. un purtător de cuvânt al Organizației Națiunilor Unite.

Conform ministrului rus al Apărării Serghei Şoigu, întreruperea bombardamentelor, începând cu ora locală 10.00, va asigura securitatea necesară celor 6 coridoare folosite pentru evacuarea civililor, dar va oferi timpul necesar și pentru pregătirea culoarelor de evacuare a bolnavilor şi răniţilor din Alepul de Est.

Ministrul rus a spus că speră ca rebelii să părăsească orașul Alep cu tot cu arme, folosind două coridoare speciale, unul pe ruta Castello, iar celălalt, localizat în apropiere de Piaţa Al Khaï Suk.

„Le cerem liderilor comunităţii internaţionale să îşi folosească influenţa asupra grupărilor armate din estul Alepului pentru a-i convinge pe şefii acestora să înceteze luptele şi să abandoneze oraşul”, a declarat acesta.

Coaliția ruso-siriană de atacuri aeriene a cauzat pagube însemnate în Alep, afirmă ONU. Cele mai multe spitale și alte instituții din acest domeniu au fost distruse.