Home » Știri » Știri externe » UPDATE Atentat Germania: 12 morți și 48 de răniți după ce un camion a intrat în mulțime la un Târg de Crăciun

UPDATE Atentat Germania: 12 morți și 48 de răniți după ce un camion a intrat în mulțime la un Târg de Crăciun

Sebastian Rotaru / 20.12.2016, 17:22
UPDATE Atentat Germania: 12 morți și 48 de răniți după ce un camion a intrat în mulțime la un Târg de Crăciun

Mai mulți oameni au fost uciși, iar alții au fost răniți, după ce un camion a intrat în mulțimea de oameni adunată la un Târg de Craiun din Berlin, Germania.

UPDATE: 17:20 – Probele ADN şi de sânge prelevate din cabina camionului care a a intrat în plin în mulţime luni seară, la Berlin, nu corespund cu cele prelevate de refugiatul de 23 de ani arestat după atac, scrie news.ro.

UPDATE: 15:37 – Șoferul al cărui camion a fost furat în atentatul din Germania a fost identificat. Este vorba despre Lukasz Urban, în vârstă de 37 de ani, anunță Daily Mail.

UPDATE: 15:12 – Poliția germană anunță că „nu este sigură” că pakistanezul arestat este șoferul camionului, anunță Associated Press, citată de news.ro.
UPDATE: 14:37 –  Die Welt, citand surse din politie: Am arestat persoana gresita.

UPDATE: 14:27 – Suspectul arestat este un imigrant pakistanez, solicitant de azil, a confirmat ministrul german de Interne, anunță The Telegraph.

UPDATE: 13:59 – Suspectul arestat după atentatul terorist neagă orice implicare, anunță presa germană, citată de Reuters.

UPDATE: 13:17 – Presupusul autor al atacului de la Berlin avea un permis temporar de reşedinţă în Germania, din iunie 2016, potrivit unui raport al poliţiei citat în ediţia de marţi de cotidianul Die Welt, scrie Reuters, citate de news.ro.

UPDATE: 12:52 –  Liderul de la KremlinVladimir Putin, transmite condoleanțe Germaniei: „Atacul asupra unor civili pașnici șochează prin cinism”, le-a scris Putin cancelarului Angela Merkel si președintelui Joachim Gauck, potrivit agenției Reuters.

UPDATE: 12:11 – Principalul suspect reținut în cazul atacului cu camionul a fost prins după ce a fost urmărit de un martor al atacului. Acesta i-a ghidat prin telefon pe polițiști, informează BBC.

UPDATE: 11:41 – Camionul folosit în atentat era al unei companii poloneze. Patronul firmei a încercat să-l contacteze pe șofer, însă fără succes. O sursă din serviciile de securitate a anunțat că primul șofer al camionului a fost împușscat în cabină, informează Reuters. Focus Online anunță că bărbatul găsit mort în camion nu este autorul atacului. Poliția confirmă informația.

UPDATE: 11:37 – Datele de pe GPS-ul camionului arată că acesta a fost furat cu căteva ore înainte de atentat. Mai exact, se pare că a fost furat între ora locală 15:00 (16:00 ora României) şi 16:00 (17:00 ora României). Camionul s-a deplasat apoi spre Târgul de Crăciun până la ora locală 17:00 (18:00 ora României), apoi a făcut o pauză de o jumătate de oră. În jurul orei locale 17:30 (18:30 ora României) s-a apropiat şi mai mult de locul atacului, informează news.ro.

Atacul, în care un camion a intrat în mulţime într-un Tărg de Crăciun din capitala germană, a fost comis în mod intenţionat, afirmă poliţia într-un mesaj postat pe Twitter. Forţele de ordine adaugă că este vorba despre un presupus atac terorist. În urma incidentului, cel puțin 12 persoane și-au pierdut viața, iar alte 48 au fost rănite, informează news.ro.

Un bilanţ anterior anunţa nouă morţi şi aproximativ 50 de răniţi, însă Poliţia a anunţat, luni noapte, că bilanţul a urcat la cel puţin 12 morţi şi 48 de răniţi.

Anterior, ministrul german de Interne, Thomas de Maiziere, declara că nu este pregătit să spună că incidentul este un ”atac”, însă a adăugat că există numeroase motive care arată că ar fi vorba despre un gest intenţionat.

”Nu vreau să folosesc cuvântul „atac” încă, pentru moment, deşi multe indică acest lucru”, a declarat el pentru postul ARD.

”Există un efect psihologic în întreaga ţară al alegerii cuvintelor aici, iar noi vrem să fim foarte, foarte prudenţi şi să operăm aproape de rezultatele reale ale anchetei, nu cu speculaţii”, a subliniat ministrul german.

Forţe speciale din cadrul poliţiei au descins într-un hangar din incinta fostului Aeroport Tempelhof din Berlin, în care se sunt cazaţi refugiaţi, scrie în ediţia de marţi revista Focus, citată de Reuters.

Presa germană citează surse din domeniul securităţii potrivit cărora există probe care sugerează că suspectul arestat după atentat era din Afganistan sau Pakistan şi că ar fi intrat în Germania ca solicitant de azil în februarie 2016.

Teama faţă de atentate de amploare a alimentat dezbaterea politică în Germania de peste un an. Populiştii de dreapta apreciază astfel că Angela Merkel, cancelarul german, şi-a pus în pericol ţara deschizând-o în 2015 celor aproape 900.000 de solicitanţi de azil originari în principal din lumea musulmană.

Drama de luni seara din Berlin amintește de atentatul comis la Nisa, în 14 iulie, de Ziua Naţională a Franţei, când un camion a intrat în mulţimea adunată să vadă focul de artificii.