Home » Știri » Știri externe » Banca Angliei, avertisment crunt: Marea Britanie va intra în recesiune. Cât ar putea dura criza

Banca Angliei, avertisment crunt: Marea Britanie va intra în recesiune. Cât ar putea dura criza

Alexandru Cazacu / 05.08.2022, 11:45
Banca Angliei, avertisment crunt: Marea Britanie va intra în recesiune. Cât ar putea dura criza

După cum avertizează Banca Angliei, Marea Britanie va intra în recesiune, în contextul în care ratele dobânzilor au crescut cu cel mai mare nivel din ultimii 27 de ani. Se estimează că economia țării va înregistra o scădere în ultimele trei luni ale acestui an și va continua să se micșoreze până la finele lui 2023, potrivit jurnaliștilor de la BBC.

Marea Britanie va intra în recesiune, avertizează Banca Angliei

În Marea Britanie, ratele dobânzilor s-au majorat la 1,75%, iar Banca Angliei se luptă pentru a stopa majorarea prețurilor. Se estimează că inflația va depăși 13%, potrivit BBC. Guvernatorul băncii, Andrew Bailey, a declarat că dacă ratele dobânzilor nu ar crește, situația va deveni „și mai rea”.

Se pare că principala cauză a inflației ridicate este majorarea facturilor la energie, determinată de invazia Ucrainei de către Rusia. După cum avertizează Banca Angliei, o locuință tipică va plăti aproape 300 de lire sterline pe lună pentru energie până în octombrie.

Cea mai lungă recesiune din 2008

Potrivit estimărilor, recesiunea așteptată ar fi cea mai lungă din 2008. La vremea respectivă, sistemul bancar din Marea Britanie s-a confruntat cu un colapsul, care a dus la oprirea creditării. Deși nu este la fel de profundă ca cea din 2008, criza ar putea dura la fel de mult.

Andrew Bailey a precizat că are „o mare simpatie și îi înțelege pe cei care se luptă cel mai mult” cu costul vieții. Creșterea ratelor dobânzilor este o modalitate de a încerca și de a controla inflația, deoarece crește costurile de împrumut și ar trebui să încurajeze oamenii să se împrumute și să cheltuiască mai puțin, potrivit sursei citate anterior.

De asemenea, poate încuraja oamenii să economisească mai mult. Cu toate acestea, multe gospodării vor fi strânse în urma creșterii ratei dobânzii, inclusiv unii deținători de credite ipotecare.

Banca Angliei avertizează că Marea Britanie va intra în recesiune
Banca Angliei avertizează că Marea Britanie va intra în recesiune

Cei care au credit ipotecar vor plăti rate mai mari

După ce dobânzile ratelor au crescut la 1,75%, proprietarii de locuințe luate cu un credit ipotecar vor fi nevoiți să plătească cu aproximativ 52 de lire sterline mai mult în fiecare lună. Pe de altă parte, persoanele care au credite ipotecare standard cu rată variabilă vor avea o creștere de 59 de lire sterline.

În concluzie, deținătorii de credite ipotecare ar putea plăti lunar cu circa 167 de lire sterline mai mult decât înainte de decembrie 2021. În schimb, deținătorii de credite ipotecare variabile ar putea plăti cu până la 132 de lire sterline mai mult.

De la finele anului precedent, ratele dobânzilor au crescut de șase ori consecutiv. Din nefericire, ratele mai mari ale dobânzii înseamnă și taxe mai mari pentru cardurile de credit, împrumuturile bancare și împrumuturile pentru mașini. Banca Angliei a avertizat că creșterea economică din Regatul Unit încetinește deja.

Reprezentanții Băncii susțin că: „Cea mai recentă creștere a prețurilor la gaze a dus la o altă deteriorare semnificativă a perspectivelor pentru Regatul Unit și restul Europei. potrivit acestora, este de așteptat ca rata inflației să se mențină la „niveluri foarte ridicate” și în cea mai mare parte a anului viitor.