Home » Știri » Știri externe » Casa lui Hitler: ce va face Parlamentul austriac cu aceasta

Casa lui Hitler: ce va face Parlamentul austriac cu aceasta

Sebastian Rotaru / 15.12.2016, 13:12
Casa lui Hitler: ce va face Parlamentul austriac cu aceasta

Parlamentul austriac a luat o decizie drastică în ceea ce privește casa lui Hitler, considerată un monument care atrage neonaziști.

Soarta la care casa lui Hitler va ajunge a fost stabilită miercuri noapte de către Parlamentul austriac. Aceștia au decis ca imobilul să fie expropiat, deschizând astfel calea unei profunde modificări arhitecturale, eventual a unei demolări a acestei clădiri care atrage în mod regulat neonazişti, relatează AFP, citată de news.ro.

Legea a fost adoptată aproape în unanimitate de către deputați și este pe cale să încheie o veche neînțelegere între stat și moștenitori. Casa datează din secolul al XVII-lea și este situată în centrul Braunau-am-Inn, la frontiera germană.

Casa lui Hitler a fost închiriată de stat în 1972 cu scopul de a-i controla utilizarea. Fascinanta clădire galbenă, în care dictatorul s-a născut în 1889, a găzduit mult timp un centru pentru persoane cu handicap, una dintre categoriile populaţiei care a fost victima regimului nazist.

Însă, din 2011, moștenitorii de drept ai casei au respins orice întrebuințare a acesteia, iar de atunci, nostalgici ai celui de-al Treilea Reich o vizitează frecvent.

Viena urmează să decidă soarta clădirii, după ce, în octombrie, ministrul de Interne Wolfgang Sobotka a anunţat lansarea unui concurs de arhitectură pe această temă.

El şi-a exprimat dorinţa, cu titlu personal, ca imobilul să fie demolat, o opţiune care nu întruneşte unanimitatea cu privire la soarta acestei clădiri clasate.

Însă clădirea „nu va mai putea să fie identificată în forma ei exterioară” şi va avea destinaţia să găzduiască o administraţie sau o instituţie cu caracter social, potrivit Guvernului.