Home » Când, unde, cum » Cea mai scumpă autostradă din lume. Cum arată și cât a costat

Cea mai scumpă autostradă din lume. Cum arată și cât a costat

Manolică Anca / 05.05.2021, 10:56
Cea mai scumpă autostradă din lume. Cum arată și cât a costat

În lume, există tot felul de autostrăzi, care de care mai impresionante. Construcția acestora necesită ani de muncă, costurile fiind pe măsură. Ele depind în mare măsură de lungimea acesteia, dar mai ales de zona prin care trec. Așadar, hai să aflăm împreună care este cea mai scumpă autostradă din lume și care este povestea ei.

Cea mai scumpă autostradă din lume construită vreodată

Multe țări ale lumii se laudă cu autostrăzi de sute de kilometri, care ajută extrem de mult la scurtarea timpului petrecut în trafic și la fluidizarea circulației. Printre țările care dețin numeroase drumuri și autostrăzi care leagă localitățile între ele se numără și Rusia. De altfel, aceasta este și țara cu cea mai mare suprafață de pe glob.

Așadar, pe teritoriul ei se regăsesc astăzi numeroase autostrăzi care străbat țara în lung și în lat. Printre ele se regăsește și cea care a primit titlul de „Cea mai scumpă autostradă din lume”. Aceasta bate recordul la bani, având în vedere numărul de kilometri pe care se întinde.

A fost contruită pentru Jocurile Olimpice de la Soci

În anul 2014, Rusia a fost gazda Jocurilor Olimpice de la Soci. Din acest motiv, rușii s-au văzut nevoiți să construiască o autostradă care să fluidizeze traficul intens dinspre aeroport. Ei bine, cea mai scumpă autostradă din lume măsoară doar 40 de km și leagă aeroportul Soci-Adler de ţinuturile montane din Krasnaya Polyana, situate la aproximativ 600 de metri deasupra nivelului mării.

Proiectul a reprezentat o adevărată provocare pentru ingineri, fiindcă o mare porțiune din drum trece prin munți, motiv pentru care a fost nevoie de mai multe tuneluri. Numeroși consultanți italieni, spanioli și elvețieni au venit în sprijinul rușilor realizarea acestui impresionant pasaj rutier. Principala menire a autostrăzii a fost aceea de a reduce cu aproximativ 30 de minute durata parcurgerii distanței dintre Soci şi Krasnaya Polyana.

Autostrada, care ajunge în vârful colinelor după ce şerpuieşte pe valea unui râu, a fost construită în numai cinci ani şi reprezintă o minune a tehnicii. Aceasta a costat 9 miliarde de dolari, devenind astfel cea mai scumpă autostradă realizată vreodată în lume.

„Tunelurile au fost partea cea mai dificilă, din cauză că zona Caucazului este formată din munţi tineri. Nu este vorba despre o rocă densă, ca granitul, ci despre un tip mai slab de rocă, predispus să o ia din loc. Mişcarea lor este imposibil de măsurat… dar golurile şi dislocările sunt produse de apa ce face roca fărâmicioasă (..) Dar am folosit câteva metode speciale pentru a duce munca la bun sfârşit”, a explicat Andrey Panenkov, inginerul şef responsabil de construcția autostrăzii.

A devenit rapid ținta ironiilor

Autrostrada, la construcţia căreia a contribuit o echipă de peste 150 de oameni, a fost promovată drept „cea mai scumpă autostradă din lume”, devenind rapid ținta glumelor și ironiilor. S-a spus că o versiune mai ieftină a acesteia ar fi putut fi acoperită mai degrabă cu caviar, decât cu asfalt.

De asemenea, redactorii de la Esquire au mai scris că, pentru această sumă, șoseaua putea fi pavată și cu un strat de 6.3 cm de stridii. Totodată, puteau fi așezați 9 cm de genți Louis Vuitton sau 21.9 cm de foie gras. Calculele continuă și puteau fi așezați 6 cm de trufe, 4.7 cm de haine de blană sau 13.8 cm de coniac Hennessy.